Social

Acuzații în adresa statului, în cazul în care este vizat sediul consulatului de la Odesa

Alexandru Zmeu, avocatul Irinei Rolemskaia, susține că clienta sa consideră că a fost înșelată de persoane cu funcție de răspundere din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Potrivit lui, femeia cataloghează acest fapt drept o escrocherie din partea statului. Aceasta după ce, spune avocatul, femeia a obținut câștig de cauză în cazul în care este vizat sediul Consulatului Republicii Moldova din Odesa, Ucraina.

Într-o conferință de presă la IPN, Alexandru Zmeu a declarat că, după pronunțarea hotărârii, pe 23 octombrie, de către Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, s-a observat o isterie din partea reprezentanților MAEIE, care fără să facă cunoștință cu partea motivată a hotărârii, au transmis publicului informație denaturată și falsă. „Considerăm că reprezentanții MAEIE, în vederea camuflării eșecului său într-un proces echitabil, au hotărât să acopere omisiunile și ilegalitățile sale prin răspândirea unor informații cu caracter calomnios. În consecință, constatăm că, în baza informației false, este grav și iremediabil afectată imaginea cetățencei Ucrainei, clientei mele, Rolemskaia Irina, care a solicitat doar să încheie o simplă tranzacție de schimb cu statul, adică cu Guvernul Republicii Moldova”, explică apărătorul.

Potrivit lui, clienta sa are o afacere în orașul Kiev și a considerat oportun să o extindă în Odesa, dorind să deschidă un mini-hotel. Atunci, s-a adresat unei agenții imobiliare, care a propus clientei procurarea unui imobilul, care ulterior a constituit obiectul litigiului. Avocatul susține că s-a vehiculat informația precum că imobilul care îi aparține femeii valorează 90 de mii de dolari, însă există acte care confirmă că imobilul valorează echivalentul a circa patru sute de mii de dolari. Tot prin intermediul agenției imobiliare, clienta sa a aflat despre intenția autorităților moldovenești de a schimba sediul consulatului, din toate ofertele fiind ales imobilul care îi aparținea Irinei Rolemskaia.

Alexandru Zmeu a menționat că actualul edificiu al consulatului a fost dat în exploatare în anii 1960 și până în prezent nu a fot reparat niciodată capital. Cândva era o încăpere tehnică a unui sanatoriu, iar din 2006 a fost separat și transmis la balanța MAEIE. Potrivit lui, această încăpere nu are încălzire termică și se află într-o stare deplorabilă, acoperișul fiind avariat. Apărătorul spune că s-a vehiculat că valoarea acestui sediu ar fi de milioane. „A fost creat un grup de lucru, care a solicitat de la o companie ucraineană estimarea acestui bun, și ei au spus că acesta valorează în jur de 485 de mii de dolari. Dar credem că valoarea este încă și mai mică”, afirmă avocatul.

Potrivit lui, Guvernul a considerat oportun ca angajații consulatului să activeze în condiții mai bune și i-a propus clientei sale să încheie un contract de schimb. Reprezentanții executivului de la Chișinău ar fi solicitat ca clienta sa să asigure din cont propriu transferul consulatului în sediul nou. Potrivit lui, în acest scop, femeia a cheltuit încă cinci milioane de hrivne ucrainene. „Spre regret, hotărârea Guvernului, din 27 februarie 2019, cu privire la trecerea unui bun imobil din domeniul public în domeniul privat al statului și încheierea unui contract de schimb, până în prezent nu este executată din vina MAEIE. Guvernul a abrogat această hotărâre”, a explicat apărătorul.

Potrivit lui, s-a constatat un șir de încălcări de norme imperative prevăzute de Codul Administrativ. Și toate aceste aspecte au fost abordate în procesul de judecată, iar instanța a admis acțiunea Irinei Rolemskaia.  Avocatul a declarat că clienta sa bănuiește că persoane cu funcție de răspundere din cadrul MAEIE, prin abuz de serviciu, au intenția să-și promoveze propriile interesele. În consecință, colaboratorii consulatului continuă să activeze în condiții inumane, cetățenii Republicii Moldova sunt deserviți în condiții mizerabile, iar Irina Rolemskaia, care a investit în îmbunătățirea imobilului său, așa cum au solicitat cei de la MAEIE, rămâne în afara bordului. Potrivit avocatului, prin asemenea atitudine este grav afectată imaginea Republicii Moldova pe arena internațională.

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la butonul de sus