Politic

Chiril Moțpan explică cum ar putea CSM să schimbe starea de lucruri chiar dacă este un organ consultativ

Deputatul Platformei DA, Chiril Motpan, explică cum ar putea Consilul Suprem de Securitate, membru al căruia este, să schimbe starea de lucruri chiar dacă este un organ consultativ. Astfel, deputatul răspunde mai multor cetățeni care și-au pus această întrebare.

În opinia deputatului, cel mai important lucru este că membrii Consiliului Suprem de Securitate au posibilitatea să ceară unor instituții să prezinte obiectiv situația din diferite domenii legate de securitatea națională, să pună întrebările ce merită a fi puse și să le facă, atât lor, cât și Președintelui Republicii Moldova, recomandări coerente în ceea ce ține de securitatea Republicii Moldova. Astfel persoanele care se fac vinovate de neglijență în investigarea unor probleme de interes general, ce afectează securitatea statului, pot fi trase la răspundere în mod public, făcându-li-se recomandări de care să țină cont.

„A prezenta o situație în cadrul Consiliului Suprem de Securitate este diferit decât a o prezenta chiar și în plenul parlamentului, sau în cadrul Comisiei Securitate Națională, unde există mari posibilități ca situația să fie deturnată de deputații care nu doresc schimbarea sau pur și simplu susțin alți pioni din sistemul care îi hrănește și pe ei.” – spune Chiril Moțpan.

Deputatul comunică, de altfel, că în cadrul următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate, va solicita audierea rapoartelor privind câteva probleme-cheie din domeniul securității:

  1. Investigarea furtului miliardului. Nu a fost recuperat niciun bănuț, persoanele vizate în raportul Kroll și acuzate se plimbă acum în libertate și își continuă schemele, inclusiv atacurile de tip raider, iar lipsa progresului reprezintă o insultă la adresa zecilor de mii de cetățeni care au solicitat, în cadrul protestelor, investigarea acestui răsunător caz de corupție care ne-a afectat pe fiecare. Voi solicita ca raportor la acest subiect să fie Procurorul General.
  2. Operațiunea Laundromat. Implicarea diferitor structuri din Moldova în scoaterea banilor murdari din Federația Rusă nu a fost clarificată. Există suspiciuni rezonabile, există dovezi împotriva diferitor companii și persoane, dar, din nou, nimeni nu și-a asumat responsabilitatea și nimeni nu a fost condamnat. Raportul cu privire la progresul în investigarea acestui caz ar urma să fie prezentat de Procurorul General și de președintele comisiei parlamentare de anchetă.
  3. Situația Aeroportului Chișinău. Progresul anchetei penale privind concesionarea aeroportului trebuie să fie prezentate de Procurorul General, ministrul justiției și șeful APP.
  4. Criza de la Calea Ferată. Este o amenințare la adresa securității statului, afectând un domeniu-cheie al transportului intern și internațional. Voi solicita prezentarea unui raport de către șeful APP și administratorul ÎS Calea Ferată, cu participarea președinților comisiilor parlamentare finanțe publice și economie; buget și finanțe.
  5. Răpirea cetățenilor Republicii Moldova de către structurile paramilitare separatiste de la Tiraspol. Asemenea acțiuni s-au repetat practic în fiecare an și asupra fiecărui polițist moldovean care i-ar „deranja” cu ceva pe separatiști planează riscul răpirii și maltratării de către niște structuri ilegale. Voi solicita ca rapoarte cu privire la acțiunile pentru prevenirea și soluționarea acestei situații să fie prezentate de directorul SIS și de ministrul interimar al afacerilor interne.
  6. Poluare și tăieri de păduri. Voi solicita ca un raport cu privire la securitatea ecologică a Republicii Moldova să fie prezentat de ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului.
  7. Criza provocată de COVID-19. Măsurile și acțiunile autorităților au fost inadecvate și iresponsabile, conducând la moartea a mii de cetățeni. În același timp, situația din spitale este dezastruoasă. Dacă ne vom confrunta cu un nou val al pandemiei, riscăm ca în spitalele existente efectiv să nu mai rămână locuri pentru bolnavi. În plus, odată cu sosirea primelor loturi de vaccin, ar trebui stabilită o ordine și o strategie de vaccinare a populației, precum și evaluate eventualele riscuri legate de însuși procesul de vaccinare. Voi solicita ca un raport privind securitatea epidemiologică a Republicii Moldova să fie prezentat de ministerul sănătății.

Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat!

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la butonul de sus