Editorial

Ciocoi îl contrazice pe Dodon: Nu e cazul să atentăm la rezervele BNM

Chiar dacă mai mulți experți economici, dar și reprezentanți ai Băncii Naționale au dat o apreciere negativă ideii, socialistul Igor Dodon insistă că statul ar trebui să apeleze la rezervele Băncii Naționale.

Potrivit acestuia, circa 1,5 miliarde de lei ar trebui folosiți pentru plata ajutoarelor pentru anu

mite categorii de cetățeni. Părerea liderului PSRM nu este împărtășită nici de premierul interimar, Aureliu Ciocoi, care spune că o astfel de inițiativă riscă să stimuleze inflația și că nu este cazul să „atentăm” la rezervele Băncii Naționale a Republicii Moldova.

Într-o emisiune on-line, liderul socialist a insistat că este nevoie de accesarea banilor din rezervele BNM. Dacă anterior, acesta vorbea despre un total de 20 de miliarde de lei, acum politicianul spune că ar fi necesari doar 1-1,5 miliarde de lei timp de o lună, transmite agora.

„Ne putem permite”

„Haideți în timpul stării de urgență, timp de două luni, să acoperim din contul statului toate ratele de împrumut pentru creditele luate de persoanele fizice și juridice. O să spuneți că este imposibil? Este real. Pur și simplu vom lua din contul statului, din contul acestor bănci care primesc profit. Asta nu costă scump, aproximativ 500-600 de milioane de lei”, a declarat Igor Dodon. 

În continuare, liderul socialist susține că alte 500 de milioane de lei ar trebui folosite pentru a ajuta anumite întreprinderi. 

„Putem da ajutor direct întreprinderilor care s-au confruntat cu situații dificile, HoReCa, restaurantele. Să le dăm ajutor direct din partea statului, fără nici un fel de condiții. O sumă de bani pentru fiecare angajat înregistrat. (…) Haideți măcar pentru o lună să eliberăm pensionarii, alte persoane defavorizate de plata pentru electricitate, de exemplu. Asta costă 150-200 de milioane de lei pe lună. Dificil? Scump? Eu cred că ne putem permite”, a declarat Igor Dodon. 

Socialistul se arată convins că aceste măsuri trebuie luate acum. „Pentru stat asta e mult? Dacă rezervele au patru miliarde de dolari, 70 de miliarde de lei. Ce, nu ne putem permite asta? Eu cred că ne putem permite. Asta e rău? Asta e furtul miliardului? Acești bani din rezervă, pe care nimeni nu îi folosește noi o să îi dăm oamenilor și întreprinderilor. Putem noi face acest lucru? Eu cred că noi trebuie s-o facem. (…) Un miliard de lei, un miliard și jumătate maximum. O lună și oamenii vor simți diferența”, a mai spus Igor Dodon. 

Premierul interimar, împotriva accesării rezervelor

Pe de altă parte, premierul interimar Aureliu Ciocoi nu împărtășește optimismul lui Igor Dodon. Acesta declară că asemenea acțiuni ar putea avea efecte negative asupra economiei țării. 

„Nu cred că este cazul, inclusiv prin dreptul delegat de starea de urgență Comisiei Situații Excepționale, să abuzăm în sensul împrumuturilor din rezervele Băncii Naționale. Da, există riscul ca să stimulăm atât inflația, cât și alte efecte negative pe piața financiară din Republica Moldova, nu cred că este cazul să atentăm la rezervele Băncii Naționale a Republicii Moldova”, a declarat premierul interimar, Aureliu Ciocoi pentru Radio Europa Liberă.

BNM și șocurile economice

Anterior, Banca Națională a atenționat asupra pericolului pe care îl pot comporta împrumuturile de la BNM. Instituția a declarat că „Orice împrumut de la BNM acordat statului sau utilizarea rezervelor valutare în alte scopuri ar submina credibilitatea țării, ar afecta economia și ar pune în dificultate financiară cetățenii”. Potrivit BNM, utilizarea rezervelor valutare în afara scopurilor pentru care sunt menite ar putea provoca șocuri, care ar duce la amplificarea presiunii asupra rezervelor valutare.

Totodată, potrivit experților din cadrul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, articolul 41 din Legea cu privire la BNM specifică în mod expres interdicția creditării statului: „Banca Naţională nu va acorda împrumuturi şi garanţii sub orice formă statului sau organelor acestuia, inclusiv prin procurarea pe piaţa primară a valorilor mobiliare de stat sau prin acordarea de credite overnight”.

Experții mai spun că un eventual împrumut acordat de BNM statului, în special în proporții mari, ar putea crea presiuni inflaționiste, deprecia moneda națională, submina creșterea economică și ar putea duce la reducerea locurilor de muncă și înrăutățirea condițiilor de trai ale populației. 

Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat!

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la butonul de sus