Actual

CNAM trimite o echipă de experți la Spitalul din Edineț pentru verificări, după ce mai mulți pacienți s-au plâns că au plătit pentru tratamentul Covid19

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) va trimite o echipă de medici experți la Spitalul Raional Edineț pentru a evalua volumul și calitatea serviciilor medicale prestate bolnavilor de Covid-19, care sunt spitalizați în această instituție medicală.

Instituția s-a sesizat după ce Sănătate INFO a publicat marți un reportaj în care oamenii din regiune s-au plâns că au fost nevoiți să cumpere medicamente pentru a se trata de Covid19, deși statul acoperă cheltuielile pentru această maladie.

În răspunsul la solicitarea Redacției, CNAM anunță că Spitalul Raional Edineț a primit, în 2020, finanțare „pentru tratamentul COVID19 și stimularea personalului medical, implicat în acordarea asistenței medicale, în valoare totală de 14 milioane 550 de mii, 430 de lei”.

Dintre aceștia, 9 milioane 459 de mii 361,68 de lei au fost acordați pentru „tratamentul cazurilor de Covid-19”, iar 5 milioane 090 de mii 798,10 lei au fost alocați pentru „suplimentul de 100% la salariul de funcţie, acordat cadrelor medicale antrenate în lupta contra noului coronavirus”. Banii au fost oferiți pentru „îndeplinirea indicatorului de performanță profesională „Acordarea asistenței medicale pacienților cu COVID-19, în baza definiției de caz contact/suspect/probabil/confirmat”.

Costul unui caz tratat de COVID în acest spital a variat între 679, 9 lei și 134 de mii 125,84 lei, în funcție de complexitate, mai scrie în răspunsul CNAM.

Potrivit CNAM, tariful de bază în cadrul programului special „Infecția cu Coronavirusul de tip nou (COVID-19)” este unic la nivel național și constituie 4.667 de lei, dar indicele de complexitate e diferit, în funcție de complexitatea cazurilor tratate.

Costul cazului tratat include cheltuieli legate de spitalizarea pacientului, asigurarea condițiilor hoteliere, alimentația conform normelor alimentare aprobate, stabilirea diagnosticului și aplicarea tratamentului conform standardelor medicale de diagnostic și tratament, protocoalele clinice instituționale prin dovezi clinice, paraclinice a stabilizării, ameliorării stării cu prescrierea recomandărilor concrete pentru etapa următoare.

„Achitarea pentru cazurile, care întrunesc criteriile definiției de caz pentru COVID-19  este efectuată per „caz tratat” în cadrul sistemului DRG, cu aplicarea următoarei formule de calcul: numărul de cazuri externate, raportate și validate x ICM (indice de complexitate) realizat pentru cazurile validate x tariful de bază, în lei”.

Într-un alt răspuns, inclus în reportaj, CNAM afirmă că pacienții care au fost nevoiți să cumpere medicamente din bani proprii, fiind spitalizați, se pot adresa conducerii instituției medicale pentru a le fi restituiți banii pentru serviciile medicale garantate de stat. Pentru aceasta, ei trebuie să prezinte acte doveditoare, care justifică procurarea medicamentelor. Cererea pacientului va fi examinată conform procedurilor interne aprobate ale spitalului. Dacă la acest nivel problema nu a fost soluţionată, pacientul poate depune o plângere la CNAM și poate cere implicarea instituției în rezolvarea problemei.

Vom aminti că cel puțin patru pacienți, care s-au tratat de Covid-19 la Spitalul din Edineț au declarat că au fost determinați să cumpere un antibiotic Meropenen, pentru care au plătit până la 8 mii de lei pentru 20 de flacoane. Acest lucru s-ar fi întâmplat, pentru că medicii le-ar fi spus că nu au medicamente cu ce să-i trateze, iar dacă vor să trăiască, să-și cumpere singuri.

Nu este clar de ce medicii de la Edineț le-au indicat pacienților antibiotice atât de scumpe, care se administrează în cazurile de infecție bacteriană foarte gravă, când alte medicamente nu mai ajută.

Administrația Spitalului Edineț a recunoscut că astfel de situații au avut loc în instituția lor, dar spune că medicii care i-au tratat pe pacienți au luat decizii corecte, deoarece medicamentele recomandate pacienților ar fi fost mult mai eficiente decât cele care erau în spital. De asemenea, responsabilii din instituție au declarat că nu vor mai obliga pacienții să-și cumpere din bani proprii și îi vor trata cu cele de care dispune spitalul.

Totuși, responsabilii spitalului de la Edineț nu au făcut niciun apel către pacienții, care au fost nevoiți să-și cumpere medicamente din bani proprii, să vină să-și recupereze banii.

sursa: sanatateinfo.md

Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat!

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificați, de asemenea,
Închide
Înapoi la butonul de sus