Actual

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Ninel Revenco: „Cu cât mai mulți oameni se vor vaccina împotriva COVID-19, cu atât mai repede vom putea reveni la un regim normal de activitate”

În prima etapă de vaccinare împotriva COVID-19 vor fi imunizați 7.000 de lucrători medicali din secțiile de reanimare, Terapie Intensivă și cele în care se tratează pacienții infectați cu noul tip de coronavirus. Mai multe detalii despre procesul de imunizare aflăm de la medicul pediatru Ninel Revenco, coordonatoarea Programului național de imunizări și a Grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Dna Revenco, cum va decurge procesul de vaccinare în țara noastră?

Campania națională de vaccinare va avea trei etape, acestea fiind stabilite în baza grupurilor de risc și disponibilității vaccinurilor împotriva COVID-19 în Republica Moldova.

Prima etapă va avea o durată de aproximativ 2 luni și va acoperi vaccinarea lucrătorilor din sistemul de sănătate al Republicii Moldova, a personalului și a beneficiarilor din cadrul azilurilor și centrelor de plasament temporar sau de lungă durată. Inițial, vor fi vaccinate aproximativ 7.000 persoane care activează în cadrul secțiilor de reanimare și ATI și în cadrul secțiilor spitalicești cu specific de tratament COVID-19. După aceasta, procesul de vaccinare va fi extins pentru aproximativ 53.000 de persoane, care activează în sistemul de sănătate. Ulterior, etapa I va cuprinde 1.500 de persoane care se numără printre personalul azilurilor și centrelor de plasament temporar sau de lungă durată și 18.450 de beneficiarii ai acestora.

Etapa a doua de vaccinare va avea o durată de 3-6 luni, în funcție de disponibilitatea vaccinurilor. În această etapă, campania de vaccinare va fi extinsă pentru următoarele grupuri țintă: adulții cu vârsta mai mare de 60 ani și comorbidități (grup cu risc sporit) – aproximativ 550.000 de persoane; persoanele cu comorbidități – aproximativ 275.000 de persoane; angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului, lucrătorii sistemului penitenciar – aproximativ 53.000 de persoane; lucrătorii din domeniul educației – aproximativ 108.000 persoane; personalul din cadrul serviciilor sociale – aproximativ 2000 de persoane. În ultima etapă se va vaccina populația generală, care nu a fost vaccinată în primele două etape.

Vaccinurile împotriva COVID-19, precum cel de la BioNTech-Pfizer, necesită condiții speciale de transportare și păstrare. În ce măsură țara noastră este capabilă să asigure aceste cerințe?

Republica Moldova poate stoca până la 400.000 doze de vaccin la temperatura de minus 70C în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. De asemenea, Centrele de Sănătate Publică au în dotare congelatoare ce asigură temperatura de -20° C. Totodată, în cadrul Mecanismului de răspuns la COVID-19, finanțat de Fondul Global, a fost solicitată achiziționarea a 4 congelatoare: 2 cu regim de temperatură -20 o C și 2 unități cu regim -70 o C, care urmează să ajungă în țară.

Ultimele date ale studiului privind comportamentele populației în pandemia COVID-19 arată că 30% din populația Republicii Moldova este sigură că se va vaccina împotriva noului tip de coronavirus. Cum vă propuneți să convingeți mai mulți oamenii să administreze vaccinul?

Vaccinul împotriva COVID-19 este un instrument de importanță majoră ce poate ajuta la combaterea pandemiei, împreună cu celelalte măsuri importante – testarea eficientă și respectarea măsurilor de prevenire. Acceptarea vaccinului reprezintă elementul critic în realizarea programelor de imunizare privind maladiile ce pot fi prevenite prin vaccinare, inclusiv COVID-19.

Asigurarea acceptării vaccinării COVID-19 la nivel de țară este și un element cheie pentru a putea reduce cu succes transmiterea virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul țării. Pentru a asigura acceptarea și asimilarea vaccinării COVID-19, ne propunem să avem o abordare integrată bazată pe promovarea națională și implicarea actorilor cointeresați, comunicarea și implicarea media pentru informare publică, inclusiv mesajele cheie conform grupurilor țintă comunicarea riscurilor, implicarea comunității și mobilizarea comunităților, implicarea și dezvoltarea capacităților lucrătorilor medicali pentru a le susține rolul drept beneficiar de vaccin și ca vaccinatori, managementul dezinformării, inclusiv urmărirea și analiza din ascultare socială. Colectarea standardizată și la timp a datelor, analiza și utilizarea datelor privind promotorii sociali și comportamentali ai adoptării vaccinării va permite planificarea bazată pe dovezi și va contribui la monitorizarea și evaluarea intervențiilor.

Cât de sigure sunt vaccinurile împotriva COVID-19?

Toate vaccinurile aprobate de către autoritățile din Uniunea Europeană, SUA și precalificate de OMS au trecut toate etapele necesare de testări clinice. Peste 40.000 de persoane au participat în studii și nu au fost înregistrate reacții adverse severe. Vaccinurile produse de Pfizer, Moderna și AstraZeneca, aprobate spre utilizare de urgență, au fost administrate de peste 50 milioane de ori, fără înregistrarea evenimentelor adverse extrem de severe.

Aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19 pentru toate statele membre ale Uniunii Europene este realizată de Comisia Europeană, în urma unei proceduri de evaluare centralizată coordonată de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). O procedură de aprobare este utilizată pentru a demonstra eficacitatea, calitatea farmaceutică și siguranța vaccinului, asigurându-se astfel că produsele administrate pacienților sunt de calitate adecvată și demonstrează un raport risc-beneficiu pozitiv.

Totodată, este posibil ca vaccinurile anti-COVID-19 să poată fi evaluate ca parte a unei proceduri accelerate. Cu toate acestea, chiar și în acest caz, se demonstrează eficacitatea, calitatea farmaceutică și siguranța vaccinului. Pachetele individuale de date se transmit către EMA pentru evaluare. Dacă sunt disponibile suficiente date pentru a evalua calitatea, Comitetul pentru medicamente de uz uman recomandă EMA să fie aprobat. În baza acestei recomandări, Comisia Europeană acordă aprobarea la nivelul UE.

În Republica Moldova, mecanismul de autorizare a vaccinurilor se va baza pe autorizarea acestora de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), Food and Drug Administration (FDA) și alte agenții internaționale sau cu statutul de precalificare/certificare al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cu sau fără includerea acestora în nomenclatorul de stat. Procedura de autorizare a vaccinurilor anti-COVID-19 în Republica Moldova va fi asigurată de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, în baza solicitării Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției sau Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Este obligatorie vaccinarea împotriva COVID-19?

Imunizarea împotriva virusului este gratuită și nu este obligatorie, dar este una dintre cele mai bune soluții pentru a reduce riscul de a suferi o formă de boală severă. La fel ca și în cazul vaccinurilor administrate împotriva altor boli, vaccinarea îți poate salva viața, dar și a altor oameni cu care comunici, rude, prieteni, cunoscuți. Cu cât mai mulți oameni vor fi vaccinați, dezvoltând o imunitate colectivă, cu atât mai repede vom putea reveni la un regim normal de activitate, atât la nivel personal, cât și profesional.

Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat!

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la butonul de sus