Politic

Deputații au viziuni divergente despre cum se ajunge la anticipate

Deputații PSRM, Platformei DA și PDM consideră că nu există altă soluție pentru depășirea impasului politic în care se află Republica Moldova, decât desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru de către președintele țării, Maia Sandu. În același timp, potrivit deputatului PAS, Sergiu Litvinenco, votarea unui Guvern nu va face nimic altceva decât să amâne momentul declanșării alegerilor parlamentare anticipate, notează IPN.

„Votarea unui guvern presupune prelungirea vieții acestui parlament mizerabil, poate chiar anularea alegrilor parlamentare anticipate. În acest sens am propus și semnarea declarației privind necesitatea dizolvării Parlamentului, este un angajament politic pe care l-ar face toți parlamentarii precum că ceea ce spun corespunde cu ceea ce urmează să facă”, a spus deputatul PAS, Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la postul de televiziune ProTV.

În același timp, democrații optează pentru votarea unui Guvern care să asigure depășirea crizei sanitare și economice în care se află țara, iar ulterior să fie declanșat procesul dizolvării Parlamentului.

„Nu există altă ieșire din situație decât dna Maia Sandu să vină cu un candidat la funcția de prim-ministru puternic, cu o echipă guvernamentală solidă și cu un program de guvernare bun. Noi acum suntem ostaticii strategiei lui Dodon și Șor. Cu ce va fi mai prost un guvern instalat, decât cel care este în demisie astăzi și instrumentele guvernamentale sunt controlate de Dodon și Șor?”, se întreabă liderul PDM, deputatul Pavel Filip.

Socialiștii spun că în lipsa unei majorități formalizate care să propună un candidat la funcția de prim-ministru, șeful statului este cel care trebuie să vină cu propunerea. PSRM spune că nu a decis deocamdată dacă va vota sau nu un candidat propus de Maia Sandu în funcția de șef al Cabinetului de Miniștri.

„Ne vom uita la acea candidatură la funcția de prim-ministru, ne vom uita la toată garnitura guvernamentală, le vom adresa întrebări. La noi decizia privind votarea sau nevotarea Guvernului se ia în fracțiune, înainte de asta vom convoca Consiliul Republican al partidului, dar poziția noastră este că trebuie să declanșăm alegeri anticipate”, a declarat deputatul PSRM, Vasile Bolea.  

Șeful fracțiunii Platformei DA, Alexandru Slusari spune că formațiunea sa este gată să voteze declarația privind necesitatea declanșării alegerilor parlamentare anticipate și-i cere șefului statului să vină cât mai grabnic cu un candidat la funcția de prim-ministru.

„Candidatura trebuie să fie una decentă, să nu discredităm instituția Guvernului. Dacă Maia Sandu vine și spune că Guvernul trebuie votat pe câteva săptămâni pentru a rezolva unele probleme, va fi o abordare, dacă ne spune că tentativele sunt doar formale, va fi altă abordare. Evident că noi nu vom vota cu PSRM și cu Șor acest Guvern, dar va fi foarte clar cine își dorește alegeri anticipate”, a declarat Alexandru Slusari.

Recent, PAS a propus adoptarea în Parlament a unei declarații privind necesitatea dizolvării Legislativului. Potrivit documentului, deputații urmează să se angajeze că nu vor asigura cvorum la ședința Legislativului în timpul căreia Guvernul urmează să creară vot de încredere Parlamentului. 

Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat!

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la butonul de sus