Politic

Deputații PSRM, PRO Moldova și cei independenți au blocat adoptarea proiectului care ar pune sub control facilitățile fiscale vamale

Deputații PSRM, PRO Moldova și cei independenți din Comisia Economie și Buget, au blocat categoric adoptarea proiectului de lege Nr.86 care urmărește să pună sub control strict facilitățile fiscale vamale din Republica Moldova. Despre acest lucru a anunțat deputatul Platformei DA, Igor Munteanu.

Totodată, Igor Munteanu menționează că „am încercat să-i conving pe deputații acestei comisii permanente (CEB) că:

1). proiectul va impune DOAR cunoașterea facilităților fiscale și vamale, nu anularea lor.

2) proiectul va introduce o Anexă la bugetul de stat cu denumirea ”costuri fiscale”, care să conțină informații despre denumirea facilității fiscale, anul aprobării, costurile anulae pt buget, costurile totale ale bugetului de stat de la momentul aplicării, impactul economic al facilităților cu estimarea beneficiilor.

3) Proiectul este armonizat cu obligațiile Acordului de Asociere UE-RM în privința gestionării responsabile a banilor publici.

4). Ne dorim ca facilitățile fiscale să fie aplicate pentru perioade determinate de timp, astfel încât autoritățile de stat să le poată evalua impactul și oportunitatea. Parcă am vorbit cu pereții.”.

În context, înainte de votul final, deputatul a „informat CEB că numai în perioada anilor 2010-2020, volumul total al facilităților fiscale și vamale a constituit 170 mlrd lei (miliarde lei), sau 60% din toate veniturile bugetare din impozite și taxe (286 mlrd).”.

„Reiese că bugetul de stat a folosit ca o sită din care s-au scurs 60% din veniturile potențiale spre grupuri economice sub umbrele politice. Singurul raport al Curții de Conturi de audit al facilităților fiscale (2016) atesta existența a 105 categorii de facilități fiscale nereglementate și ne-monitorizate corespunzător, 50 de facilități fiscale au fost aplicate în ultimii 19 ani constant, fără revizuiri și ajustări (HCC nr.34 din 29 iulie, 2016). Deși era obligată de raportul Curții de Conturi, Minfin nu a asigurat analiza de impact a facilităților acordate, uitând complet de armonizarea legislației fiscale la directivele Uniunii Europene, conform Acordului de Asociere UE-RM, care include și obligația de a elimina o serie de facilități fiscale și vamale, iar SFS să creeze un SIA (sistem informațional automatizat) cu privire la managementul riscurilor de conformare și planificarea depistării neconformării de către beneficiarii facilităților fiscale și vamale la normele existente.” a adăugat deputatul.

Deputatul Igor Munteanu a explicat deputaților că facilitățile fiscale sunt costuri ascunse ale bugetului public național, care implică reducerea veniturilor potențiale în beneficiul unor agenți economici.

„Nu există în acest moment un Registru al scutirilor de taxe și nici instrumente de monitorizare a beneficiului lor. Unele facilități au fost bune și au ajutat economic, cum este exemplul sectorului IT, în care s-au aplicat facilități fiscale la achitarea salariilor pe angajat (rezultat – 200 mln $ exporturi de servicii IT), alt exemplu servește dezvoltarea sectorului automotive (peste 300 mln $ exporturi de cablaje), însă cele mai multe facilități (din cele 105) nu lucrează și sunt RATĂRI de venituri la bugetul public. Este important să revizuim lista facilitățile fiscale aplicate, să reducem durata de aplicare, și să evaluăm impactul lor, iar în ansamblu, să admitem că fără transparența politicii bugetar fiscale, RM este ca o stână fără câini, în care interesele de grup și lobiștii, camuflați sub rendigota de deputați, taie și împart din buget celor care-și fac averile din înșelăciune.” a declarat deputatul

În final, Igor Munteanu menționează faptul că „proiectul nr.86 a căzut ca urmare a voturilor imorale, pentru că lobiștii comisioanelor grase și-au dat mâina împotrivindu-se din răsputeri”.

Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat!

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la butonul de sus