Dodon acuză din nou diaspora: Moldova este într-o zonă de risc suplimentar din cauza celor care se află peste hotarele țării

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a lansat un nou atac la adresa moldovenilor aflați peste hotare, spunând că țara noastră se află „într-o zonă de risc suplimentar COVID-19 din cauza diasporei”.

Dodon a declarat într-un interviu acordat pentru agenția de stat rusă, TASS, că situația epidemiologică în Republica Moldova este mai gravă decât cea în Rusia, citează cotidianul.md.

„Situația nu este ușoară. La noi situația cu COVID-19 este mai rea decât în ​​Rusia, deoarece numărul de infectați la 100 de mii de locuitori este mult mai mare. Și înțelegem de ce: ne aflăm într-o zonă de risc suplimentar, din cauza celor care se află peste hotarele țării, în principal în Italia și alte țări europene – de acolo valul a mers în lunile martie-aprilie. Situația nu este ușoară, dar ne descurcăm cu ea. Avem tot ce este necesar: personal medical, locuri, mijloace de combatere a pandemiei”, a menționat Dodon.

Dodon a mai spus că în Republica Moldova nu există un vaccin împotriva COVID-19, dar este gata să se vaccineze.

„Sunt dispus să fiu vaccinat, dar am spus de nenumărate ori că doar cu vaccinul rusesc. Nu am încredere în aceste surogate occidentale, care au fost făcute rapid numai pentru a demonstra că nu doar ruşii au vaccinul, dar îl au şi ei. Parcă ar fi avut loc o cursă a înarmărilor ca pe timpul Războiului Rece. Au văzut că Rusia a făcut un vaccin eficient, au dezvoltat şi ei rapid ceva şi au spus că şi ei îl au. Nu intenţionez să risc cu asta. Recomand tuturor cetăţenilor care intenţionează să se vaccineze să o facă doar cu vaccinul rusesc”, a declarat

În Republica Moldova, bilanțul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 141.924, de la începutul pandemiei, conform datelor oferite de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Din numărul total, 127.813 persoane au fost tratate de COVID-19, iar 2.909 au decedat.

În prezent, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internați 3.158 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 263 în stare extrem de gravă (55 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

În tratament la domiciliu cu forme ușoare de COVID-19 se află 7.475 persoane, iar 33.922 sunt sub supraveghere la domiciliu.