Politic

Expert: Încercând să-și impună propriul guvern prin respingerea candidatului Grosu, PSRM riscă să ajungă la aniticipatele ne dorite de ei

Paradoxal, dar decizia Curții Constituționale, care a recunoscut drept constituțional decretul președintelui țării de desemnare a lui Igor Grosu în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, a diminuat din șansele președintelui interimar al PAS-ului de a fi învestit în fruntea cabinetului de miniștri”, astfel a comentat expertul politic Ion Tăbârță pentru „Punctul pe i”, perspectiviele și șansele lui Igor Grosu de a fi votat ca premier, în urma deciziei Înaltei Curți.

Potrivit analistului politic „până la decizia Curții Constituționale, ecuația politică era una simplă – dacă decretul este declarat constituțional, atunci avem, fie un guvern condus de Grosu, fie se merge la alegeri parlamentare anticipate”.

„Decizia de ieri a lăsat „o portiță deschisă” privind o nouă tentativă de a alege un guvern după respingerea candidaturii lui Igor Grosu în parlament. În conformitate cu alin.(1) al art.85, șeful statului înainte de a se adresa la Curtea Constituțională privind posibilitatea dizolvării parlamentului trebuie să consulte fracțiunile parlamentare, iar Curtea prin decizia sa din 22 martie a confirmat această obligație procedurală a șefului statului”, a declarat el.

Tototată, expertul cosntată faptul că majoritatea parlamentară PSRM și „Pentru Moldova” din care face parte și Partidul „ȘOR”, interpretează această prevedere ca pe o posibilitate de a înainta un candidat propriu, în urma consultărilor, iar acest lucru i-ar motiva să respingă candidatura lui Igor Grosu.

„Majoritatea parlamentară, în frunte cu socialiștii, interpretează această prevedere în sensul că după aceste consultări, dacă există un candidat al majorității parlamentare, atunci șeful statului este obligat să îl propună în calitate de candidat la funcția de prim-ministru al guvernului, pentru a merge încă o dată în parlament ca să solicite votul de încredere al deputaților. Această interpretare a Constituției îi poate determina pe socialiști să respingă candidatura lui Grosu în tentativa de a vota în parlament un guvern propriu”, a mai spus expertul.

Ion Tăbârță susține că socialiștii sunt constienți de faptul că de votul lor depinde dacă va fi sau nu investit Guvernul Grosu. Însă, PSRM trebuie să țină cont de faptul că terminul alegerii unui guvern a expirat, iar Maia Sandu poate să se adreseze CC cu solicitarea de a fi dizolvat parlamentul.

„În actuala configurație politică din parlament și reieșind din faptul că candidatul desemnat Igor Grosu nu va purta consultări cu fracțiunea Partidului „Șor” și grupul parlamentar „Pro Moldova”, cei de la PSRM sunt conștienți că de votul lor depinde va fi sau nu un eventual guvern Grosu. Însă în calculele lor, socialiștii trebuie să fie conștienți de faptul că după consultările cu fracțiunile parlamentare, șeful statului nu este obligat să numească din nou candidat la funcția de prim-ministru, dar se poate adresa Curții Constituționale cu solicitarea de a fi dizolvat parlamentul pe motiv că a expirat termenul alegerii unui guvern, iar cele tentative din parlament de învestire a guvernului au fost expirate”, a mai spus el.

În final, expertul politic consideră că „încercând să-și impună propriul guvern prin respingerea candidaturii lui Grosu, socialiștii riscă să ajungă la alegerile parlamentare anticipatele nedorite de ei”.

„Citându-l pe Igor Dodon, în această situație, PSRM trebuie să se gândească bine în „a schimba porumbelul din mână cu coțofana de pe gard, pentru că pot să regrete tot ei”.”, a conchis el.

Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat!

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la butonul de sus