Politic

Expert politic, despre pretinsul Guvern Durleșteanu: Este clar că UE nu acceptă guverne susținute de deputați corupți

Analistul politic, Ion Tăbârță, a comentat pentru deschide.md declarațiile șefului delegației UE în R. Moldova, Peter Michalko, care a subliniat că „este îngrijorător când persoane implicate în frauda bancară decid în privința formării Guvernului”. Potrivit analistului, prin aceste declarații, Peter Michalko a transmis că Uniunea Europeană nu acceptă corupția în politică, va fi reticentă în relația cu un Guvern susținut de deputați corupți și că nu ne putem aștepta la sprijin financiar consistent din partea UE.

„Uniunea Europeană nu acceptă corupția în politică, deputați corupți și desigur când apare un Guvern susținut de deputați ori de fracțiuni întregi care au grave probleme de integritate, acest lucru nu poate fi acceptat”, a declarat analistul.

Tăbîrță este convins că în cazul instituirii Guvernului Durleșteanu se va perpetua relația în stagnare pe care a avut Guvernul Chicu cu Bruxellesul.

„Îmi vine greu să cred că atitudinea UE se va schimba radical. Mai degrabă cred că se va prelungi situația care a fost cu Guvernul Chicu. Sigur că UE ne va ajuta pe aspecte ce țin de problemele stringente cum ar fi combaterea pandemiei, însă nu vom avea niciun fel de dinamică. Guvernul Chicu nu a avut niciun fel de dinamică în relația cu UE, a fost o relație în stagnare. Noi nu ne-am asumat foaie de parcurs cu UE care este în Acordul de Asociere, noi nu am realizat reforme, ba dimpotrivă am înregistrat involuții”, a subliniat acesta.

Potrivit analistului, Parlamentul R. Moldova este dominat de forțele oligarhice care au acces în Legislativ în urma alegerilor din 2019.

„Problema este puțin mai largă. Noi în acest parlament avem expresia anului 2019, atunci clasa politică era împărțită în cei care reprezentau regimul oligarhic și anume tot ceea ce însemna Vlad Plahotniuc și aliatul său ascuns Igor Dodon și pe de altă parte forțele pro-europene. Forțele oligarhice domină și acum și nu putem să avem un Guvern instituit din forțe politice autentic pro-europene. Mesajul domnului Michalko poate fi interpretat că UE nu ar susține acest Guvern, dominat de forțe oligarhice. Totodată, indirect, declarațiile sale pot fi citite ca un mesaj în favoarea alegerilor parlamentare anticipate”, a mai menționat expertul.

Acesta a mai afirmat că în cazul unui Guvern minoritar susținut de partidele pro-europene, relația cu UE ar avea să aibă un caracter mai dinamic.

Totodată, Tăbârță spune că PSRM nu poate reorienta R. Moldova spre Federația Rusă, deoarece are nevoie de sprijin financiar, însă Moscova nu oferă bani.

„Nu cred că se va merge spre o reorientare totală spre Federația Rusă, pentru că R. Moldova are nevoie de bani. De jocurile geopolitice sunt interesate mai mult partidele. PSRM, de exemplu, nu mai este un partid pro-rus, ci a devenit un partid rus în R. Moldova. Pentru Partidul Șor mai puțin contează aspectele ce țin de reforme și agenda pro-europeană”, a mai afirmat Tăbârță.

Șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a declarat ieri că „este îngrijorător când persoane care au făcut parte la frauda bancară sunt implicate în negocieri sau procesul de decizie privind formarea Guvernului”, referindu-se la ultimele evenimente de pe scena politică din Republica Moldova, în contextul în care, săptămâna trecută, majoritatea formalizată din care fac parte PSRM, Partidul „Șor” și mai mulți deputați neafiliați au propus-o pe Mariana Durleșteanu pentru a fi desemnată în calitate de candidată la funcția de prim-ministru.

Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat!

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la butonul de sus