Editorial

Expert român: Un guvern Durleșteanu susținut de PSRM și Shor reprezintă un pas în spate pentru Republica Moldova

Bătălia politică în Republica Moldova continuă. Deși a câștigat președinția, Maia Sandu nu are încă pârghiile de putere pentru a începe reformele necesare. Sandu se luptă cu un parlament ostil, controlat de PSRM, cu instituții conduse de oameni loiali socialiștilor și nu poate la acest moment să își impună agenda.

Scena politică de la acest moment arată ca o tablă de șah unde jucătorii sunt cu toate piesele desfășurate pe câmpul de luptă, ajunși în poziția în care cel care mută greșit pierde.

Niciun jucător nu are la acest moment mișcarea genială cu care să își învingă adversarul. Niciunul nu va putea muta decisiv, pentru a-și asigura o victorie pe termen lung.

Socialiștii așteaptă decizia Curții Constituționale pentru a vedea dacă o vor putea obliga pe Maia Sandu să o desemneze pe candidata lor, Mariana Durleșteanu. PSRM și partidul Shor nu au respectat toate procedurile legale în momentul în care au anunțat formarea majorității parlamentare. Dar Igor Dodon și aliații săi se prevalează de faptul că există Hotărâri ale Curții care prevăd obligația președintelui de a desemna candidatul unei majorități parlamentare.

Vestul, România, nu vor gira și nu vor sprijini prea mult un guvern cu această culoare politică. Nimeni din cancelariile străine nu mai crede în promisiunile PSRM care privesc reforma statului și nu vor mai arunca cu banii pe fereastră.

De altfel, guvernul Durleșteanu, în cazul în care va fi instalat, ar sta mai mult cu ochii la Moscova și va încerca să continue politica statului rus.

Durleșteanu va fi o păpușă în mâna majorității PSRM-SHOR, care nu va avea o libertate prea mare de mișcare și va fi obligată de alianța toxică să continue să sprijine afacerile și schemele de corupție de la nivelul ministerelor.

Maia Sandu va avea o problemă reală dacă nu va avea un guvern partener cu care să poată face reformele necesare și să își îndeplinească promisiunile făcute de-a lungul timpului. Din păcate, așa cum am spus, Sandu nu are pârghiile necesare de putere și trebuie să își reconfigureze strategia politică.

Sandu vrea să ajungă la alegeri anticipate, pentru ca cetățenii să aleagă un nou parlament. Însă nimeni nu poate garanta că forțele dreptei vor obține o majoritate care să le permită să își instaleze propriul guvern.

Foștii parteneri ai Maiei Sandu nu mai pot intra în Parlament, nu mai pot face pragul, în cazul în care ar avea loc alegeri anticipate, iar mai mult de atât, la această oră se văd disensiuni între PAS și PPDA.

Primul pas pe care ar trebui să îl facă Maia Sandu ar fi o coalizare a tuturor forțelor de dreapta, crearea unui nou bloc ACUM, în care să intre inclusiv unioniștii, pentru a-și maximiza șansele de câștig.

Dar alegerile anticipate sunt încă departe. Ele se vor desfășura doar dacă PSRM va dori.

Personal, am spus încă din momentul în care Sandu a câștigat președinția că nu cred în teoria alegerilor anticipate. Este un pas irațional pentru partidele politice parlamentare să intre în alegeri atât timp cât vor pierde și vor obține mai puține locuri decât au acum.

Ne apropiem de momentul în care fereastra de oportunitate pentru Maia Sandu și tabăra dreptei se va închide. După ce Curtea Constituțională se va pronunța, în zilele imediat următoare, actorii politici vor trebui să facă mișcările necesare pentru a se departaja. Soluțiile constituționale sunt puține, iar varianta ca Sandu să învingă alianța toxică PSRM-SHOR e limitată.

Autor: Cristian Hrițuc

Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat!

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la butonul de sus