Politic

Igor Munteanu: Inițiativa “deoffshorizarii” a devenit lege

Deputatul Platformei DA și totodată Președintele Comisiei de Control al Finanțelor Publice, Igor Munteanu, informează despre faptul că, inițiativa „deoffshorizării” a devenit lege. Conform deputatului Legea a fost publicată în Monitorul Oficial.

„Astfel, ne așteaptă o muncă uriașă de asanare a contractelor de PPP, achiziții publice, privatizări, concesionări și alte tipuri de activități pe sectorul public, pentru a elimina schemele de corupție. Legea completează mai multe acte normative și legi, i.e. legea N.121/2007 privind administrarea și deetatizarea proprietății publice, obligând Guvernul să adopte o listă a jurisdicțiilor care nu implementează standarde internaționale de transparență, pe baza propunerilor și metodologiei elaborate de SPCSB, după consultarea BNM și CNPF, completări la legea nr.179/2008 cu privire la PPP, prin care se va asigura controlul asupra respectării regimului de incompatibilități față de orice entități care doresc să opereze în sectorul public, supravegherea acestui regim pe durata post-privatizării, post-concesionării, modificări la legea nr.131/2015 privind achizițiile publice, care introduce regimul de incompatibilități operatorilor economici, care operează, au reședința în jurisdicții sau regiuni autonome ce nu implementează standarde internaționale de transparență” a scris deputatul.

În context, deputatul spune că prin această lege, deputații Platformei DA au apropiat ziua în care treburile publice vor fi guvernate de interesul public, de justiției și libertate.

„Completări similare au fost operate la legea nr.276/2016 privind principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural, legea nr.246/2017 privind întreprinderea de stat și întreprinderea municipală, precum și legea nr.308/2017 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, legea nr.121/2018 cu privire la concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii. Este important de știut că, în termen de 2 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul va prezenta Parlamentului propuneri pentru aducerea legislației în conformitate cu prezenta lege și stabilirea sancțiunilor pentru încălcarea prevederilor introduse prin această lege” a conchis deputatul.

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la butonul de sus