Maia Sandu s-a întâlnit cu un grup de mame care îngrijesc de copii cu dizabilități severe: Accesul la educație, inclusiv integrarea lor socială, printre priorități

Președinta Maia Sandu s-a întâlnit astăzi cu un grup de mame care îngrijesc de copii cu dizabilități severe. Le-a ascultat păsul și au căutat împreună soluții la problemele semnalate, care pentru ele sunt o realitate zilnică. Pentru a îmbunătăți viața acestor oameni și a o face mai ușoară este nevoie să fie schimbate atât legile, cât și atitudinea autorităților.

,,Astfel, trebuie modificată legislația privind asistentul personal al acestor copii, pentru ca părinții lor sau alți solicitanți să nu aștepte ani la rând atribuirea statutului în cauză, iar finanțarea asistenților să fie făcută din Bugetul de stat. La fel, trebuie majorate indemnizațiile și regândit procesul de compensare a medicamentelor. Iar una dintre cele mai mari provocări pentru această categorie de persoane – copii și implicit familiile lor – rămâne accesul la educație, inclusiv integrarea lor socială.” , a declarat Sandu.

În final, șefa statului a menționat că ,,sunt lucruri firești, care pentru mulți dintre ei devin însă obstacole de neînvins – și statul este dator să acționeze. Este și una dintre sarcinile importante pentru următorul Guvern”.

Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat!