Politic

O primăriță PSRM din raionul Sângerei nu a auzit de integritate

Primarul socialist al orașului Biruința, raionul Sângerei, Valentina Rusu, care intenționează să publice o carte în valoare de 120 de mii de lei, ar avea probleme de integritate.

În ultimii doi ani, alesul local nu a depus nicio Declarație de avere și interese personale la Autoritatea Națională de Integritate(ANI), transmite  nordnews.md.

Dar și la capitolul transparența procesul decizional și financiar, primăria orașului, în frunte cu Valentina Rusu, o duce cam prost.

Conform datelor prezentate pe site-ul ANI, ultima declarație de avere și interese personale, depusă de Valentina Rusu, a fost în anul 2018.

Declaratia de Avere 2017 by Nicolai Coşeru

Însă din 2019 până în prezent, primărița nu a depus nicio declarație.

Declaratia de Avere 2018 by Nicolai Coşeru

Contactată telefonic, alesul local din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a refuzat să răspundă la întrebările reporterilor NordNews.md, invocând că este prinsă cu treburile primăriei.

Nu pot vorbi, pentru că sunt foarte ocupată cu treburi!

În cazul în care ANI va constata încălcarea procedurii, primarul orașului Biruința va fi tras la răspundere, acesta poate fi sancționat sau i se poate ridica mandatul de primar: „pentru nedepunerea declarațiilor în termenele prevăzute de lege se aplică sancțiuni în mărime de la 3.000 la 4.500 lei.

La fel, pentru includerea incompletă sau incorectă a datelor din declarațiile de avere și interese personale, funcționarii riscă să devină subiecții unei proceduri de control sau a unei cauze sub aspect penal/fiscal..”

Maria Dastic, reprezentantul Serviciului cooperare și relații cu publicul.

Acum, ne aflăm în perioada depunerii declarațiilor de avere, a celor anuale și dacă declarația de avere a doamnei Valentina Ruse nu se regăsește, cel mai probabil e că dumneaei nu a publicat-o.

Această declarație este de responsabilitatea subiecților, o semnează de sine stătător cu semnătura electronică, o completează, respectiv ar trebui să o facă, pentru că este obligativitatea anuală.

În cazul în care această declarație nu este publicată, dumneavoastră faceți un material jurnalistic, iar noi ne autosesizăm.

Prin urmare, ea va deveni subiectul unui control și va fi sancționată pentru nedepunere. Ea va fi subiectul unui control inclusive al averii și dacă va fi stabilit că nu și-a depus declarația, va fi sancționată pentru asta”, a declarat pentru NordNews.md, Maria Dastic, reprezentantul Serviciului cooperare și relații cu publicul.

Pe lângă problemele de integritate pe care le-ar avea șefa primăriei din orașul Biruința, administrația publică Locală nu declară cu regularitate toate achizițiile publice făcute.

Pe platforma Tender, unde se desfășoară la moment toate achizițiile publice, nu este nicio achiziție publică desfășurată începând cu anul 2018.

Practic, putem spune că pe această platformă, care este activă din luna octombrie, 2018, Primăria Biruința nu a desfășurat nicio procedură de achiziție publică”, a declarat un activist civic, locuitor al orașului Biruința.

N.B. În anul 2018, au fost majorate pragurile pentru contractele de achiziție de valoare mică. Dacă acum trei ani acestea erau de 80 de mii  de lei pentru bunuri și servicii.

Acum cifra a ajuns până la 200 de mii. La fel, a fost modificat și pragul pentru lucrări, precum: drumuri, terenuri de joacă etc, de la 100 de mii până la 250 de mii de lei.

Toate achizițiile publice trebuie să fie publicate pe paginile web de specialitate.

Cu toate acestea, pe niciun portal online nu este accesibilă informație care denotă câți bani a cheltuit primăria orașului Biruința.

La rândul lor, autoritățile locale declară că sumele cheltuite sunt prea mici, pentru a fi semnalate în registrul Achizițiilor Publice.

Eu am făcut o solicitare verbală la Agenția Serviciilor publice, la care mi s-a spus că nici măcar contractele de valoare mică nu au fost prezentate, dar conform Hotărârii de Guvern cu privire la contractele de valoare mică, fiecare autoritate contractată este obligată în luna februarie să prezinte darea de seamă, care include toate contractele de valoare mică încheiate în anul precedent.

Respectiv, în luna februarie a anului 2020 trebuia prezentată darea de seamă pentru anul 2019, ceea ce nu s-a întâmplat”, a mai adăugat sursa NordNews.md.

De asemenea, resursele financiare care sunt cheltuite pentru cumpărarea produselor alimentare destinate micuților de la grădinița, nu sunt refletate pe niciun site.

Semnarea acestor contracte de achiziți, nu poate fi pusă la îndoială atâta timp cât copii dispun de masă caldă în fiecare zi.

Consiliul local este obligat să publice pe pagina actelocale.gov.md, în timp de cinci zile de la data adoptării, toate  deciziile sau dispozițiile adoptate.

În cazul nostrum, pe toate actele publicate sumele achizițiilor sunt hașurate. Spre exemplu, chiar și bugetul local aprobat pentru anul 2020 este hașurat, în așa fel principiul transparenței este încălcat totalmente”, a spus activistul civic.

Primăria orașului Biruința nu publică nici Ordinea de zi sau Deciziile și actele adoptate, prin urmare, cetățenii nu au de unde cunoaște, când are loc următoarea ședință a Consiliului local.

Nici pe pagina online a Primăriei nu pot fi găsite aceste informații.

Conform Legii cu privire la transparența în procesul decizional, fiecare autoritate publică locală annual trebuie să publice în primul trimestru al anului următor, până în luna martie, un raport al transparenței.

„Articolul 16. Rapoartele privind transparenţa în procesul decizional

(1) Autorităţile publice vor întocmi şi vor aduce la cunoştinţa publicului rapoarte anuale privind transparenţa în procesul decizional, care vor conţine:

  1. numărul deciziilor adoptate de autoritatea publică respectivă pe parcursul anului de referinţă;
  2. numărul total al recomandărilor recepţionate în cadrul procesului decizional;
  3. numărul întrunirilor consultative, al dezbaterilor publice şi al şedinţelor publice organizate;
  4. numărul cazurilor în care acţiunile sau deciziile autorităţii publice au fost contestate pentru nerespectarea prezentei legi şi sancţiunile aplicate pentru încălcarea prezentei legi.

(2) Raportul anual privind transparenţa în procesul decizional va fi făcut public în condiţiile legii nu mai tîrziu de sfîrşitul trimestrului I al anului imediat următor anului de referinţă.

Articolul 161. Răspunderea pentru nerespectarea transparenţei în procesul decizional

Nerespectarea prevederilor prezentei legi constituie abatere disciplinară şi se sancţionează conform prevederilor Codului muncii sau ale legislaţiei speciale. Persoanele fizice și persoanele cu funcții de răspundere poartă răspundere contravențională în conformitate cu Codul contravențional al Republicii Moldova.”

Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat!

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la butonul de sus