Social

Pandemia i-a ținut pe moldoveni acasă și le-a ”economisit” 1,2 miliarde lei, doar din plățile cu cardul bancar

Pandemia din 2020 a limitat puternic posibilitatea de circulație și odihnă peste hotare a moldovenilor. Drept consecință doar achitările cu cardul bancar în 2020 în perioada Aprilie-Septembrie a fost cu 30% sau 1,2 miliarde lei mai mici decât anul trecut.

Cel mai puternic au scăzut plățile cu cardul efectuate de moldoveni peste hotare, care sau redus în perioada Aprilie-Septembrie aproape 3 ori de la 1,3 miliarde lei în 2019 la 0,5 miliarde lei în 2020. O reducere totală de peste 800 milioane lei.

Procurările on-line tot au fost afectate de pandemie, ele fiind în scădere cu 15% sau 320 milioane lei.

Însă cardul bancar nu este mijlocul de bază de plată a moldovenilor în vacanțele de peste hotare. Cea mai mare parte a plăților este realizată în numerar sau aici în Moldova la procurarea foilor turistice. În baza unei analize a IDIS Viitorul de mai mulți ani în urmă, putem estima că în jumătate de an de primăvară-vară 2020, moldovenii au economisit cel puțin 250-300 milioane USD din contul anulării vacanțelor peste hotare. Deja dacă sunt bune sau rele aceste economii vă las să decideți singuri.

Autor: Veaceslav Ioniță

Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat!

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la butonul de sus