Editorial

Remitențele în primele patru luni au constituit 513 mil. USD, record absolut pentru Moldova

În primele 4 luni ale anului 2021 volumul remitențelor în Moldova au constituit 513 mil. USD sau cu 144 mil. USD ori 39% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Comparativ cu media din ultimii 15 ani, volumul remitențelor sunt cu 33% mai mari.

Suma respectivă reprezintă un record absolut pentru Moldova și este cu 7,5% sau 36 mil. USD mai mult decât precedentul record stabilit în 2008.

Conform unui studiu realizat de IDIS Viitorul (vezi aici) remitențele pe căi oficiale reprezintă doar 80% din totalul banilor trimiși de moldoveni acasă. Deci suma totală care a intrat în țară este de cel puțin 640 mil. USD. Acest fapt este confirmat și de creșterea ofertei nete de valută din partea persoanelor fizice pe piața valutară, care în acest an va atinge nivelul maxim din ultimii 7 ani.

Cu toate acestea pe piață valutară asistăm la un mic deficit de valută, cauzat de creștere cererii de valută din partea agenților economici. În opinia noastră acest fapt se datorează unui proces specific Moldovei în ajun de alegeri, când cererea de valută din partea agenților economici crește semnificativ. Însă în acest an acest fenomen este mult mai slab decât la alegerile din trecut. BNM în acest an a făcut mici intervenții pe piața valutară în mărime totală de 14 mil USD, cea ce este incomparabil cu intervențiile de 200-250 mil. USD din trecut.

În concluzie putem spune: 1) în 2021 vom avea un volum record de remitențe, 2) oferta de valută din partea persoanelor fizice va fi la un nivel maxim din ultimii 7 ani, 3) alegerile parlamentare influențează foarte slab piața valutară, ca să nu zic deloc, 4) BNM face mici intervenții pe piața valutară, mai mult de formă, decât din necesitate, 5) respectiv piața valutară și cursul leului moldovenesc vor rămânea stabile în acest an.

autor: Veaceslav Ioniță

Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat!

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la butonul de sus