Politic

S-au încurcat în mărturii. Presa de stânga l-a compromis pe Vladimir Voronin

La sfârșitul săptămânii trecute, președintele PCRM, Vladimir Voronin, a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA Derek Hogan. Mass-media afiliată partidelor de stânga s-a grăbit să folosească această oportunitate pentru a-i spori ratingul primului candidat de pe lista Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. Doar că asta s-a trasformat într-un final într-o defavoare pentru Voronin şi întregul bloc electoral. Totul din cauza unei neglijențe elementare.

„Nu ești un ambasador pentru mine. Pentru prima dată, ambasadorul american în Republica Moldova a primit o asemenea replica „, cu acest titlu strigător a fost publicat un articol în „Komsomolskaia Pravda în Moldova” , dedicat întrevederii dintre Voronin și Hogan. Jurnalista komsomolskaia Pravda îl numește pe diplomat „explodat” iar pe Voronin „un vulpoi bătrân” care este „viclean și cu care este greu de negociat„. „Discuţia nu a decurs după scenariul Șoimului Negru” şi asta deoarece „Voronin și-a amintit de Convenția de la Viena, care definește puterile ambasadorilor străini în țara gazdă. În special articolul 54 privind imixtiunea în afacerile interne„, se arată în articol.

Prima întâlnire cu alegătorii  din Chișinăului a început cu ovații. Hogan va trebui să  înghită asta„, rezumă autorul articolului.

În același spirit descrie întâlnirea site-ul Pravdorub – o sursă anonimă, unde chiar și secțiunea „Despre noi” este goală. „Vladimir Voronin l-a informat pe Ambasadorul SUA despre un acord în baza căruia i se interzice să se amestece în treburile Republicii Moldova„, se arată în titlul articolului. Voronin a spus că (…) a trebuit să-i arate lui Hogan Acordul internațional de la Viena privind activitatea ambasadorilor străini din 1961 „Despre relațiile diplomatice”, și anume paragraful 42, care prevede că ambasadorii străini nu pot interveni în afacerile interne ale statului în care au fost delegați…”, se arată în articol.

Nu există nici o îndoială, diplomaților le este cu adevărat interzis să se amestece în afacerile interne ale altor țări. Și totuși ceva nu se leagă. Ambele publicații se referă la același document, dar menționează articole diferite. KP în Moldova – articolul 54, Pravdorub – articolul 42. În același timp, Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice, adoptată în aprilie 1961, are doar 53 de articole, al 54-lea nu există. Iar articolul 42 tratează o problemă foarte diferită, nu interferența în afacerile interne ale altor țări.

În aceeași ordine de idei, a scris despre reuniune și ediția rusă a EADaily. „Liderul Partidului Comunist din Moldova i-a  indicat ambasadorul SUA unde îi este locul”, susține autorul. Există, de asemenea, o mențiune a convenției, dar fără a specifica numărul articolului.

Pe fondul alegerilor și al politizării generale, este ușor să îl plasezi pe Voronin în ochii susținătorilor stângii ca pe un politician cool care „îl pune la punct” pe ambasadorul puterii mondiale. Mai mult, însuși liderul comuniștilor încearcă să-și formeze o astfel de imagine. El a făcut recent o serie de remarci controversate despre Occident și NATO. Dar oare întâlnirea a avut acest rezultat? Oare a reușit liderul comunist  „să îi arate locul”, unui diplomat american pentru că s-ar fi amestecat în afacerile interne ale Republicii Moldova? Nu am găsit nici o dovadă în acest sens. Dimpotrivă, site-ul PCRM descrie ședința în tonuri neutre.

Vladimir Voronin a reafirmat angajamentul PCRM ca parte componentă a Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor de a păstra statalitatea, independența și neutralitatea permanentă a Republicii Moldova, de a asigura dreptatea socială pentru toți cetățenii țării, de a consolida relațiile de bună vecinătate cu partenerii strategici și statele vecine cu Republica Moldova, modernizarea europeană a Moldovei”, se arată în comunicat.

O atenție deosebită trebuie acordată expresiilor „relații de bună vecinătate cu partenerii strategici” și „Modernizarea europeană a Moldovei”.

La rândul său, Hogan a asigurat că „Vladimir Voronin a reafirmat angajamentul PCRM ca o componentă a Blocului electoral al comuniștilor și socialiștilor de a păstra statalitatea, independența și neutralitatea permanentă a Republicii Moldova, de a asigura justiția socială pentru toți cetățenii țării, de a consolida relațiile de bună vecinătate cu parteneri strategici și statele vecine ale Moldovei, modernizarea europeană a Moldovei „, se arată într-un comunicat de presă.

O întâlnire obișnuită cu declarații obișnuite. Fără nici un scenariu ieșit din comun, despre „vulpoi bătrâni” și „șoimi negri”.

sursa: disinfo.md

Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la butonul de sus