Social

VIDEO // Hoții de păduri. Implicarea socialiștilor în silvicultură și o înregistrare cu directorul Moldsilva

O înregistrare audio din timpul unei ședințe cu silvicultorii de la Edineț, obținută de ZdG, arată cum Dumitru Cojocaru, directorul Agenției Moldsilva, îi învăța pe pădurarii și șefii de ocoale silvice vizați de controale cum să scape de pedepse. El îi îndemna să conteste în judecată procesele-verbale în care erau fixate neregulile depistate, deși rolul Moldsilva este de a proteja pădurile, inclusiv de exploatările ilegale făcute de angajați.

„Aveți jurist, aveți toate celea. Atacați! Și o să atace toate gospodăriile. Nu așteptați Moldsilva. Moldsilva n-o să… aveți până pe data de 4 termen să dați în judecată. Atacați în judecată!”, le spunea directorul general angajaților Moldsilva în sectoarele de pădure ale cărora fuseseră depistate nereguli.

ZdG publică astăzi a treia parte a anchetei despre „Hoții de lemne”. Pe lângă înregistrarea audio cu directorul Moldsilva, vorbim în acest text despre ramificațiile politice din silvicultură și despre promovări în sistem ale membrilor de partid.

Pe 30 martie, curent, la scurt timp după ce în câteva sectoare de pădure din nordul țării aveau loc controale, directorul general Moldsilva, Dumitru Cojocaru, a convocat o ședință cu persoanele din conducerea Întreprinderii pentru Silvicultură (IS) Edineț – întreprindere divizată în șase ocoale silvice care gestionează aproape 25 de mii de hectare de păduri, amplasate pe teritoriul raioanelor Edineţ, Briceni, Ocniţa, Donduşeni și, parţial, Drochia. 

Directorul Moldsilva: „Momental trebuie de contestat actul inspecției”

ZdG a obținut o înregistrare audio a acelei ședințe. După 20 de minute de discuții despre situația economică a întreprinderii, a urmat un monolog al directorului general, Dumitru Cojocaru, cu scurte intervenții ale celorlalți participanți. În a doua parte a ședinței, discursul directorului general s-a axat, în special, pe controalele care aveau loc în acele zile în pădurile din gestiunea ÎS Edineț. Inițial, Cojocaru i-a îndemnat pe șefii de ocoale să nu fugă atunci când sunt filmate tăierile de păduri, ci să explice. 

Când vă întreabă prostălani de ăștia care umblă cu cușma de cârlan, nu trebuie să fugiți fuga, cum ăsta de la… Trebuie să-l întrebați: băi, cârlan, cine ești tu? N-ai document, du-te-n mama dracului cu tot cu… aestea ale tale”, le-a spus Cojocaru celor prezenți, făcând referire la politicianul Vasile Costiuc, care a publicat anterior mai multe clipuri video care dezvăluiau tăieri de păduri.

Ulterior, Cojocaru a îndemnat administrația ÎS Edineț să conteste actele întocmite în urma inspecțiilor, spunând că acestea „nu au fost făcute ca lumea”. „La voi s-a controlat la Ocnița, așa-i? Toți v-ați dus, toți ați iscălit acolo. Au iscălit totul, vine aici la voi, ați trântit din actul cela… Dar voi o trebuit să-i arătați doamnei…  (indescifrabil) care olecuțică cunoaște ceva, se uită: – Stai oleacă. Din actul ăsta ați copiat tot textul și ați trântit-o-n oameni. L-ați trimis la mine, la Manjeru (n.r.: șeful Inspectoratului pentru Protecţia Mediului) și așa mai departe. Amu o să fie procedura de judecată. Cum pe voi de apărat, dacă voi ați recunoscut totul? Și-n ordinul vostru iscălit de director… Și ăsta-i mai căpos, a luat și a scris pe feciorul lui ce a vrut și el. El poate-i rău că o tăiet, eu nu pot să-l laud că o tăiet, dar ordinul cum l-ați făcut voi? Toți s-au iscălit acolo. Amu, la al doilea, noi am trimis (controlul, n.r.), eu nu știu încă rezultatul, o să-mi spună Grubîi. La al doilea acolo „voobșe” (în general) îi „ciudesa” (minuni) la voi, dacă nouă … (indescifrabil) zeci de cuburi înmulțit la … îs undeva 200 și ceva de mii. În partea ceea îs 80 și ceva… Și eu întreb: – Băi, oameni buni, voi ați dat… și eu am grăit și cu directorul, și cu inginerul silvic-șef, momental trebuie de atacat, contestat actul inspecției. Nu vă uitați că-i Manjeru, Coșeru, cine-ar fi el. Ei au făcut un act pe care l-au mușamalizat. L-au făcut nu ca lumea, mai ales în al doilea…”, le-a zis directorul general celor prezenți.

Cojocaru: „Acolo nu-i corect, nu poate să fie așa ceva”

Îi eronat acolo”, se aude cineva din sală. „Îi eronat, da”, a aprobat Cojocaru, continuând: „O trebuit de luat toate actele de revizie care au fost până amu. Să se uite: una, două, trei, patru revizii. Mai departe începem a verifica. Voi știți că este acolo cine scrie (sesizări/plângeri, n.r.) pe voi tot timpul. Eu nu-l laud pe băiatul cela (cel vizat de control, n.r.), că acela o mai făcut, eu l-am eliberat din funcție și pe urmă judecata l-a restabilit, dar nici așa nu se face – ca să iei să-i pui la fundul lui atâta. Acolo nu-i corect, nu poate fi așa ceva. După câte mi-a spus mie dl Grubîi, nu-i deloc, nici pe aproape”, le spunea Cojocaru silvicultorilor, convins că rezultatele controalelor efectuate de către instituțiile statului, în care se depista furt de lemn, nu redau adevărul.

 „Aici iaca mai bine voi oleacă ați făcut că nu v-ați iscălit. În momentul când te iscălești, gata, nu mai lămurești nimănui nimic. În momentul în care voi ați iscălit, voi ați spus, de fapt, că sunteți de acord cu treaba asta. Iată, amu o să trebuiască, eu v-am spus, nu ședeți. Aveți jurist, aveți toate celea. Atacați! Și o să atace toate gospodăriile. Nu așteptați Moldsilva. Moldsilva n-o să… Eu „voobșe” (în general, n.r.) nu mă tem de dușmani și-i iubesc pe cei care mă critică, care scriu. Mă bat cu dânșii, vreau să lupt cu dânșii. Eu la Comisia parlamentară, unde s-a ridicat Radu Marian (deputat PAS, la solicitarea căruia au fost efectuate controale), amu nu se mai ridică. Încă o dată vă spun: aveți până pe data de 4 termen să dați în judecată. Atacați!”, i-a îndemnat directorul general pe subalternii săi de la nord.

Citește în continuare pe Ziarul de Gardă

Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat!

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificați, de asemenea,
Închide
Înapoi la butonul de sus