Politic

VIDEO // O companie afiliată fugarului Ilan Șor a instalat camere video în sediile Judecătoriei Chișinău și va păzi clădirile

O companie a fostului șef al pazei lui Ilan Șor, Igor Bodorin asigură astăzi securitatea celor cinci sedii ale Judecătoriei Chișinău. Aceeași firmă a câștigat la finele anului trecut un contract pentru instalarea camerelor de supraveghere pe coridoarele instanțelor de judecată.

Magistrații din sediile din Chișinău se simt îngrijorați că ar putea fi filați de firma de pază a principalului figurant în dosarul furtului miliardului. Amintim că mai multe dosare penale care îl vizează pe Ilan Șor se mai află pe masa procurorilor și ar putea fi transmise curând în judecată, transmite tv8.md.

Licitația pentru selectarea companiei care va asigura serviciile de pază a celor cinci sedii ale Judecătoriei Chișinău a fost desfășurată în decembrie 2020. La tender au participat trei concurenți: IS Servicii Pază MAI, Detașamentul de Pază Paramilitară și firma „Thor Security Group”. Primele două companii sunt fondate de stat, iar ultima aparține soților Liliana și Igor Bodorin.

„Klassica Force” a asigurat paza celor trei bănci implicate în furtul miliardului: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, dar și paza de corp a lui Ilan Șor. Într-o investigație recentă, Cutia Neagră a arătat cum compania de pază „Klassica Force” a fost implicată în dispariția a 12 dosare de creditare a cinci companii apropiate lui Ilan Șor în noaptea în care s-a încheiat furtul prin credite neperformante de la cele trei bănci. Mașina „Klassica Force” în care se aflau contractele de împrumut ale firmelor lui Șor, în valoare de 350 de milioane de lei, a ars pe un câmp din Ialoveni. Șoferul care se afla la volanul mașinii, Andrei Tofan, despre care timp de cinci ani s-a crezut că s-ar fi sinucis, este viu și nevătămat, administrează o afacere care câștigă licitații organizate de Primăria Chișinău și, cel mai curios, este nepot al lui Igor Bodorin, susțin sursele noastre din cadrul Procuraturii.

Dosarul pornit încă în 2014 pe faptul incendierii mașinii de încasatori zace și acum în birourile Procuraturii Anticorupție. Între timp, „Klassica Force” a intrat în proces de insolvabilitate și și-a sistat activitatea, iar Bodorin a preluat administrarea firmei „Thor Security Group”.

Trei oferte la licitație

Chiar dacă „Thor Security Group” nu a propus cel mai mic preț pentru serviciile de pază, comisia de licitație de la Judecătoria Chișinău a decis să desemneze câștigătoare anume oferta acestei companii. „Thor Security Group” a propus prestarea serviciilor contra sumei de 1 373 520 lei, fără TVA, cu 16 mii de lei mai mult decât Departamentul de Pază Paramilitară.

Comisia de licitație a decis însă să descalifice ofertantul de stat pe motiv că acesta nu corespunde cerințelor tehnice sau profesionale. Mai exact, compania de stat a fost descalificată pentru că serviciile de pază tehnică, adică butonul de alarmă, urmau să fie prestate printr-o altă firmă contractată de Detașamentul de Pază Paramilitară, iar ultima asigura un timp de reacție cu un minut mai mult decât firma lui Bodorin. Întreprinderea de stat a contestat decizia prin care a fost descalificată din concurs, dar cererea sa de contestație a fost respinsă.

Decizie 03D-995-20752588121… by stela

Președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, a declarat pentru „Cutia Neagră” că au fost analizate amănunțit toate actele prezentate la licitație de ofertanți, dar nu este obligația comisiei să verifice trecutul directorului firmei private de pază și legăturile acestuia cu alte companii.

Citiți în continuare pe TV8

Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat!

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la butonul de sus