Editorial

VIDEO // SPIA prezintă noi detalii despre percheziile făcute recent, în cazul „afaceri cu sânge și teste expirate”

Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al MAI prezintă noi detalii despre perchezițiile făcute acum două zile, în comun cu procurorii anticorupție, la Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui, care s-au soldat cu reținerea a 3 persoane cu funcții publice din cadrul Centrului Național de Transfuzie (CNTS) și Agenției pentru Achiziții Publice.

„Începând cu luna februarie curent, în cadrul cauzei penale au fost documentate acțiunile ilegale comise de către persoane publice şi persoane cu funcții de demnitate publică, din cadrul CNTS, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, persoane publice din sistemul medical, persoane juridice cu diverse formă de organizare, dar și persoane fizice. Conform informațiilor, aceștia, folosindu-și atribuțiile şi competențele aferente funcțiilor deținute, au creat condiții pentru înlăturarea obstacolelor legale și logistice pentru organizarea și trucarea unor licitații cu facilitarea agentului economic prestabilit”, se menționează în comunicat.

„ În detaliu, în cadrul algoritmului de diagnostic, la prima etapă de triere pentru tehnologia de examinare de laborator a sângelui/componentelor sanguine donate, sunt utilizate teste rapide pentru determinarea Hepatitelor, Sifilis și HIV. Aceste teste rapide, conform procedurii, trebuie procurate prin licitație. Necesitatea testelor este semnificativă, întrucât, grosso modo, lunar este necesară o cantitate de peste 25 000 teste. De menționat este faptul că, în Republica Moldova există puțini distribuitori de astfel de teste.În fapt, un agent economic, a livrat testele necesare primei etape de triere, însă reprezentanții CNTS s-au eschivat de la semnarea actelor contabile, actului de predare primire, facturilor fiscale și altor acte ce ar confirma livrarea testelor în valoare de peste un milion MDL. În consecință, agentul economic a acționat în judecată CNTS pentru eschivarea de la respectarea clauzelor contractuale”, se mai menționează în comunicat.

În cadrul ședinței de judecată, în rezultatul consultării juristului CNTS, directorul CNTS a prezentat acte false pentru a demonstra utilizarea testelor din rezerva medicală și nu testele agentului economic câștigător.  Astfel, în pofida necesității ireproșabile, persoana bănuită, favoriza doar un agent economic și tergiversa procedura de licitație, astfel cauzând o eventuală circumstanță de stocare a sângelui și componentelor sanguine netestate cu potențial de expirare și/sau contaminare.

Subsidiar, în cadrul măsurilor speciale de investigație autorizate, a fost depistată complicitatea bănuitei la prezentarea unei oferte trucate și ulterior câștigul licitației anunțate de către un partener extern al Republicii Moldova.

În speță, compania favorizată de directorul CNTS, fiind desemnată câștigătoarea unei licitații organizate de către donatorul extern, urma în decursul a 100 zile, să livreze către IMSP Spitalul Clinic Bălți un aparat de plasmafereză estimat la valoarea de 18 000 USD.

Astfel, pentru a însuși mijloacele financiare de la organizatorii licitației, administratorul companiei a primit cu acordul directorului CNTS un aparat de plasmafereză pentru a fi prezentat donatorului și beneficiarilor în cadrul ceremoniei de donație.

Prin urmare, aparatul de plasmafereză, aflat la evidența CNTS a fost prezentat donatorului și instituției medicale, care aparent a reprezentat utilajul achiziționat în urma licitației. 

  „În legătură cu cele expuse mai sus, în scopul acumulării mijloacelor probatorii în privința persoanelor bănuite și anume în scopul identificării instrumentelor ce au servit la comiterea infracțiunii, la data de 07.06.2021 au fost desfășurate 9 percheziții în birourile din CNTS, la sediul agentului economic, în instituția medicală din Bălți și în sediul unui laborator medical privat din Chișinău. În rezultatul perchezițiilor au fost ridicate telefoane mobile, calculatoare, sisteme informaționale, documente care au relevanță probatorie. Acțiunile de urmărire penală și măsurile speciale de investigație continuă pentru a stabili circumstanțele și toate persoanele care au contribuit la săvârșirea ilegalităților depistate”, conform aceluiași comunicat.

În acest context, SPIA precizează că va continua exercitarea misiunii de identificare și eradicare a riscurilor în sănătatea publică și a cetățenilor care sunt implicați în activități care atentează la securitatea și integritatea Republicii Moldova

Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat!

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la butonul de sus