Politic

Premierul Dorin Recean a avut o întrevedere cu reprezentanții BERD

Proiectele implementate în țara noastră cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) – cel mai mare investitor instituțional al Republicii Moldova, au fost discutate, astăzi, la întrevederea prim-ministrului Dorin Recean cu reprezentanții instituției financiare.

Premierul Dorin Recean a spus, în cadrul discuțiilor, că suportul financiar și de expertiză al BERD este prețios pentru autoritățile de la Chișinău, mai ales în realizarea agendei europene dinamice pe care o are Guvernul. 

„Trebuie să intensificăm dialogul nostru strategic pentru a eficientiza și grăbi realizarea proiectelor de infrastructură, de fortificare a guvernanței sectorului bancar și a capacităților instituțiilor publice”, a menționat premierul.

În cadrul întrevederii, a fost analizată pregătirea pentru lansarea proiectelor de optimizare a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în capitală, modernizarea operațională a serviciilor poștale, precum și activitatea Portului Liber Internațional Giurgiulești.

Totodată, a fost discutată importanța dezvoltării sectorul privat, prin oferirea de proiecte avantajoase de finanțare, în colaborare cu sectorul bancar. În condițiile în care peste 20% din portofoliul de proiecte al BERD este orientat spre mediul privat, a fost menționată necesitatea susținerii agriculturii și asigurărilor pentru fermieri.

Oficiul reprezentanţei permanente a BERD la Chişinău a fost deschis în anul 1996. În perioada activităţii instituției în ţara noastră, au fost semnate acorduri pentru finanțarea a circa 173 de proiecte, în valoare de peste 2,3 miliarde de euro. În prezent, în Republica Moldova sunt active 68 de proiecte, în valoare de 1,2 miliarde de euro, în sectoarele financiar-bancar, infrastructură de drumuri și feroviară, energie, agricultură, managementul deșeurilor și altele. 

Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat!

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la butonul de sus