Analistul politic Ion Tăbârță, despre remanierile guvernamentale: În loc să reprezinte terapia de șoc promisă, s-au dovedit a fi schimbări de fațadă
Promisiunile guvernării privind remanierile au fost mesaje emotive, bazate pe teama că Maia Sandu ar putea pierde în turul doi al alegerilor prezidențiale. Mai mult, demiterile operate de guvernare, în loc să reprezinte terapia de șoc promisă, s-au dovedit a fi doar schimbări de fațadă. Aceasta este opinia analistului politic Ion Tăbârță, exprimată într-un comentariu pentru ZIUA.md.
„Trebuie să luăm în calcul contextul acestor schimbări. Și contextul lor a survenit după primul tur al alegerilor prezidențiale și după referendumul privind integrarea europeană. Atunci, cumva, actuala guvernare era bulversată de rezultatul referendumului și anume că acest referendum a trecut la limită. Atunci, după turul I, se prefigura o perspectivă că doamna Maia Sandu chiar să piardă alegeri. Bine, știm că totuși a reușit să învingă și să învingă totuși lejer, dacă să ne uităm la scorul procentual. Dar anume sub impactul emoțiilor din 20 octombrie, atât Președinția, cât și guvernarea în general, au venit cu mesaje emotive, pentru a mobiliza electoratul. Unul dintre aceste mesaje a fost schimbările în actul de guvernare. Anumiți comentatori politici, societatea civilă, chiar și aceeași opoziție, mă refer la opoziție pro-europeană, nu odată s-a referit la faptul că actualul partid de guvernământ are mari probleme în procesul de guvernare. Aici apărut această așteptare, poate pe undeva exagerată, de a se produce schimbări radicale în cadrul Guvernului. Până la urmă am văzut că, de fapt, această schimbare, sau această terapie de șoc a Guvernului nu a fost chiar o terapie, dar a fost mai degrabă o schimbare de fațadă”, a declarat analistul politic pentru ZIUA.md.
În același timp, Ion Tăbârță crede că principala noutate a remanierilor guvernamentale rămâne a fi plecarea lui Andrei Spînu atât de la Ministerului Infrastructurii, cât și de la PAS.
„Principala schimbare sau principala noutate a remanierilor guvernamentale o reprezintă faptul că domnul Andrei Spînu a plecat din Guvern, a plecat din PAS. Împreună cu el a plecat un alt ministru pe care mulți îl considerau un apropiat al domnului Spînu, reieșind că ei sunt originari din aceeași localitate. Desigur, aici mă refer la fostul ministru al Afacerilor Interne, domnul Adrian Efros. Cel puțin, la momentul dat, se creează impresia că principala schimbare acum făcută în cadrul Guvernului a fost îndepărtarea lui Andrei Spînu, un politician cu un anti-rating politic destul de mare și la un moment dat toți au început să interpreteze că, de fapt, dumnealui ar fi principala persoană care trage PAS în jos în preferințele electoratului”, a declarat Ion Tăbârță.
Marți, noul ministru al Afacerilor Interne, Daniela Misail-Nichitin, cel al Agriculturii, Ludmila Catlabuga, și ministrul Vladimir Bolea, transferat la șefia Ministerului Infrastructurii, au depus, la Președinție, jurământul de învestire. În data de 11 noiembrie, Andrei Spînu a anunțat că demisionează din funcția de ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, invocând campania de denigrare la care a fost supus.
Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat!