AUDIO // Patru angajați ai IGPF și un transportator auto cercetați pentru corupere pasivă în plină pandemie
Ofițerii Serviciului protecție internă şi anticorupție (SPIA) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în comun cu Procuratura anticorupție, cu suportul Direcției inspectare efectiv din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) al MAI, în baza informaților preliminare deținute, au documentat de la începutul anului 2021 activitatea ilegală a mai multor funcționari publici cu statut special din cadrul IGPF.
Astfel, în urma acțiunilor întreprinse, s-a dovedit că polițiștii de frontieră, fiind în calitate de bănuiți, ar fi pretins, dar și au primit sume de bani cuprinse între 50 şi 700 de euro în schimbul favorizării traversării frontierei de stat a autovehiculelor ce transportau pasageri şi colete, cu omiterea plasării în autoizolare la intrarea în Republica Moldova, în contextul pandemiei generate de virusul SARS–CoV–2, inclusiv neaplicarea amenzilor persoanelor care nu au respectat regimul de carantină.
Subsecvent, în cadrul investigațiilor au fost constatate admiterea și a altor ilegalități, iar unul dintre angajații IGPF, personal ar fi oferit contra unei sume de bani teste false de Sars-CoV-2 cu rezultatul NEGATIV, persoanelor care traversau acest punct al frontierei de stat, precum și facilitarea traversării frontierei ilegale a unui minor, în lipsa procurii.
Ca rezultat a perchezițiilor efectuate la 03 septembrie 2021, au fost reținuți 4 angajați din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și o persoană civilă, fiind ridicate mijloace probatorii ce demonstrează complicitatea acestora.
La această etapă sunt desfășurate acțiuni de urmărire penală și de investigație pentru a stabili alte circumstanțe, precum și identificarea altor persoane implicate în comiterea acestor infracțiuni.
Este de menționat, că potrivit datelor oficiale, de la începutul anului 2021 și până în prezent, prin punctul de trecere a frontierei de stat “Sculeni-Sculeni” au traversat peste 600 mii persoane.
Dacă vor fi găsiți vinovați, făptuitorii riscă închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă în mărime de la 6.000 la 8.000 unități convenționale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani.
Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat!