Natalia Gavriliță cere sprijinul Uniunii Europene pentru R. Moldova în lupta cu traficul de persoane, arme și bunuri
Premierul Natalia Gavriliță cere sporirea sprijinului Uniunii Europene pentru Republica Moldova în lupta cu traficul de persoane, arme și bunuri din Ucraina, fenomene în creștere pe fundalul războiului de agresiune al Federației Ruse.
Într-un articol al publicației americane Financial Times, șefa Executivului de la Chișinău a declarat că nu își dorește ca riscurile de securitate și contrabanda să crească în Rep. Moldova.
Traficul ilegal de arme, persoane și bunuri din Ucraina a reprezentat o amenințare majoră pentru țările UE odată cu începutul invaziei Rusiei asupra Ucrainei, în februarie anul trecut, ca urmare a unei cantități mari de arme furnizate Kievului în ultimele 11 luni și de numărul mare de ucraineni care își părăsesc țara, scriu jurnaliștii americani.
Ca răspuns, Bruxelles-ul a înființat un „centru de sprijin” cu sediul în Rep. Moldova, în încercarea de contracara încercările de contrabandă. Inițiativa a reușit să stopeze contrabanda de arme și persoane, dar Rep. Moldova are nevoie de mai mult sprijin din partea Bruxelles-ului, declară Natalia Gavriliță, pentru ziarul american. Ea a spus că se așteaptă ca în cadrul reuniunii Consiliului de Asociere UE-Rep. Moldova de mâine, discuțiile să acopere și subiectul dacă UE ar putea ajuta Rep. Moldova să-și consolideze securitatea la frontieră astfel încât Rep. Moldova să devină ”contribuitoare de securitate nu doar beneficiară”.
Natalia Gavrilița s-a referit la efectele economice ale războiului din Ucraina asupra Rep. Moldova, dar și la războiul hibrid al Rusiei în țara noastră prin cel orchestrarea celui mai mare atac cibernetic, campanii de dezinformare prin intermediul mas media pro-ruse, dar și a protestelor anti-guvernamentale finanțate de oameni de afaceri ruși.
Chișinăul este demult victima încercărilor de destabilizare conduse de Federație Rusă inclusiv prin șantajul energetic în încercarea de a forța Rep. Moldova să renunțe la politicile de apropiere de UE, scriu jurnaliștii de la Financial Times.
Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat!