Politic

Perspectivele bătăliei blocului Pobeda. Op-Ed de Victor Pelin

„În astfel de circumstanțe, dezamorsarea bătăliei… importante și periculoase a grupării criminale Șor nu va putea fi atinsă fără un efort masiv de informare a cetățenilor privind ceea ce i se poate întâmpla Republicii Moldova dacă referendumul de integrare europeană se va prăbuși, iar Republica Moldova va fi angajată în eventuale proiecte de aderare la UEEA…”


O încercare importantă și periculoasă

Șirul evenimentelor recente ne reamintește despre scopul declarat a blocului „Pobeda” de a transforma competiția electorală pentru postul de președinte al Republicii Moldova și referendum într-o bătălie –  încercare importantă și periculoasă. Acest scop programatic a fost stabilit la congresul din 9 iunie 2024, de la Moscova. La prima vedere, nimic surprinzător. Serviciul de Informații și Securitate (SIS), încă acum trei luni, în martie 2024, a publicat un document intitulat „Evaluarea implicării Federației Ruse în procesele electorale din Republica Moldova în 2024-2025”, în care a descris arsenalul pe care gruparea criminală condusă de Ilan Șor intenționează să-l utilizeze pentru destabilizarea Republicii Moldova. Documentul SIS evidențiază interesul grupului criminal pentru provocarea ciocnirilor în vederea instigării la ură interetnică.

Autoritățile și populația Republicii Moldova au fost atenționate nu doar de SIS, ci și de partenerii de dezvoltare despre pericolele războiului hibrid desfășurat de grupările criminale, în special de gruparea Șor, cu suportul financiar al Federației Ruse. Pentru descurajarea elanului destabilizator împotriva Republicii Moldova, SUA, UE și alte state au extins sancțiunile împotriva exponenților grupurilor criminale.

Unde dai și unde crapă?

La doar două săptămâni de la congresul de la Moscova a blocului „Pobeda”, la 23 iunie 2024, în Federația Rusă s-a produs o bătălie cu adevărat periculoasă. Ironia sorții e că aceasta s-a produs la baștina soției criminalului fugar, Ilan Șor, în orașul natal al acesteia  – Derbent, în Daghestan. Potrivit informațiilor publice, un grup de tineri din familii înstărite, părinții cărora fac parte din partidele de la guvernare din Rusia – „Edinaya Rossia” și „Spravedlivaya Rossia”, au atacat o biserică ortodoxă și au incendiat o sinagogă, după care au intrat într-o bătălie periculoasă cu reprezentanții forțelor de ordine.

În mod previzibil, propaganda rusească, la fel ca și în cazul actului terorist din luna martie, în localul Crocus Sity Hall din Moscova, au răspândit informații false despre implicarea Ucrainei și a Occidentului în organizarea și realizarea atacului terorist. La scurt timp, s-a dovedit că teroriștii au acționat din convingeri, iar dacă au avut vreo afiliere cu structuri din străinătate, atunci acestea din urmă sunt de origine religioasă, islamistă. Experții ruși consideră că teroriștii ar fi deschis frontul de sud al jihad-ului (război sfânt) împotriva Rusiei.

Așadar, blocul „Pobeda” al grupului criminal Șor, susținut financiar de Federația Rusă, are prilejul să se convingă că cei care seamănă vânt culeg furtună. Este de remarcat că furtuna se anunțase încă în octombrie 2023, după atacul HAMAS împotriva Israelului, când în aeroportul capitalei Daghestanului, Mahacikala, avuse loc un autentic pogrom antisemit, pe care președintele Vladimir Putin, ca de obicei, l-a pus pe seama Occidentului, cerând tratament indulgent față de participanții la pogrom, care căutau cetățeni evrei în turbinele avionului, pentru a-și exprima atitudinea față de conflictul arabo-israelian.

În circumstanțele menționate, este curios că grupul criminal Șor se bucură de suportul Rusiei pentru destabilizarea Republicii Moldova. Curiozitatea constă în faptul că exponenți ai grupării respective au avut curajul să acuze autoritățile moldovene și UE de genocid împotriva evreilor pe teritoriul Republicii Moldova, trezind indignarea ambasadorului Israelului,  dar nu au avut curajul să condamne pogromul antisemit din chiar patria soției lui Șor. Evident, nu au avut curajul să condamne nici recenta incendiere a sinagogii din orașul natal al acesteia, pe care a vizitat-o, probabil, împreună cu rudele apropiate, deși anunțase recent despre angajamentul să apere valorile tradiționale.

Despre războaiele sfinte

Versiunea experților ruși referitoare la deschiderea frontului de sud a jihad-ului împotriva Rusiei ar putea fi o exagerare. Totuși, ideea în sine este interesantă. Întrebarea fundamentală e dacă există temei pentru astfel de presupuneri? Răspunsul este mai degrabă unul pozitiv. În primul rând, Federația Rusă a declanșat un război împotriva poporului frățesc ucrainean, care a fost blagoslovit de însuși capul Bisericii Ortodoxe Ruse (BOR) – Patriarhul Kirill. Mai mult, Patriarhul a declarat că participarea la război din sentimente patriotice atrage după sine iertarea tuturor păcatelor, nu contează dacă războiul e de apărare sau e unul de ocupație. În aceste sens, potrivit Patriarhului Kirill, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este un drept război sfânt. În al doilea rând, capul BOR răspândește neadevăruri referitoare la faptul că Rusia niciodată nu a agresat pe nimeni. Oricine are cele mai elementare cunoștințe în domeniul istoriei sau măcar curiozitate se poate convinge că în sutele de războaie pe care le-a purtat, în cel puțin jumătate dintre acestea, sub diferite pretexte, Rusia a fost agresor.

Evident, nu poate exista niciun fel de justificări pentru actele de terorism și agresiune, oricine le-ar comite. Dar asta nu înseamnă că nu putem face exerciții imaginare, pentru a înțelege care sunt elementele declanșatoare ale unor acțiuni nesăbuite de acest gen. Respectiv, putem admite că niște tineri mahometani, credincioși, din familii înstărite, relativ bine instruiți, văd și aud toate cele ce se întâmplă în cazul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, justificarea acesteia din partea elitelor politice rusești și a BOR, a Patriarhului însuși, care apelează la sentimentele religioase ale cetățenilor. De aceea, pe fundalul declarațiilor Patriarhului Kirill, putem admite că o astfel de categorie de mahometani cunoaște opera marelui scriitor Lev Tolstoi, cel puțin a citit „Hadji Murat”, a studiat istoria războaielor caucaziene, prin intermediul cărora Rusia a subjugat Caucazul etc. În astfel de circumstanțe, de ce n-am admite că tinerii mahomedani din Daghestan ar putea avea porniri patriotice similare celor ale șefului BOR.

Presupunerea de mai sus este absolut legitimă, dacă ne referim la inscripțiile pe care teroriștii din Derbent le-au lăsat pe ușile sinagogii incendiate – „2:120 și 8:39”, fiind vorba despre versetele 120 și 39 din surele 2 și 8 ale Coranului:

  • Evreii și creștinii nu vor fi mulțumiți de tine până când nu vei adera la religia lor.Spune: „Calea lui Allah este calea dreaptă”.Dacă începi să le satisfaci dorințele după ce cunoașterea a venit la tine, atunci Allah nu va fi nici Ocrotitorul tău, nici Ajutorul tău…
  • Luptă cu necredincioșii până când aceștia încetează să seducă credincioșii de pe calea lui Allah și până când se închină numai lui Allah.     

Într-adevăr, prin ce se deosebește adevărul Patriarhului Kirill de adevărul teroriștilor din orașul natal al soției criminalului Ilan Șor? Probabil, există deosebiri. Oricum, toate păcate, atât ale agresorilor ruși din Ucraina, cât și păcatele teroriștilor din Derbent ar trebui să fie iertate, deopotrivă. Dacă ar fi să insistăm pe deosebiri, atunci ar trebui să evidențiem următoarele: Patriarhul Kirill justifică un război, fără să riște cu ceva, în care au fost omorâți sute de mii de oameni, de o partea și alta, majoritatea absolută fiind creștini ortodocși. De cealaltă partea, teroriștii din Daghestan, din considerente religioase au comis atacuri jertfindu-și propria viață.

Evident, am fi trecut cu vederea comportamentul Patriarhului Kirill, dacă acesta nu ar fi avut un impact direct asupra Republicii Moldova. Dar scrisoarea Mitropolitului Vladimir, adresată Patriarhului, în septembrie 2023 a scos în evidență că acțiunile BOR pot avea ecouri foarte diverse. De exemplu, reacția la adevărul Patriarhului Kirill a unui segment a clerului din Republica Moldova a fost să părăsească Mitropolia Moldovei, iar reacția unui grup de mahometani din Derbent a fost cea despre care am aflat recent.

Ce soartă-i pregătește blocul Pobeda Republicii Moldova?

Scopurile declarate ale blocului „Pobeda”, constituit de grupul criminal Șor, se rezumă la destabilizarea Republicii Moldova pentru a o aduce în Uniunea Economică Eurasiatică (UEEA). Respectiv, prima etapă a acestei bătălii… importante și periculoase este subminarea desfășurării referendumului privind integrarea europeană a Republicii Moldova. În acest sens, am fost informați că gruparea Șor lansează un desant de „50 mii ambasadori”, plătiți din surse obscure, din Federația Rusă. Este o forță dificil de ignorat, împotriva căreia pot fi aplicate doar contramăsuri civilizate ale statului de drept. Deci, gruparea criminală Șor, împreună cu cei 50 de mii de ambasadori vor utiliza toate metodele legale și ilegale, iar autoritățile vor trebui să acționeze doar în limitele statului de drept.

În astfel de circumstanțe, dezamorsarea bătăliei… importante și periculoase a grupării criminale Șor nu va putea fi atinsă fără un efort masiv de informare a cetățenilor privind ceea ce i se poate întâmpla Republicii Moldova dacă referendumul de integrare europeană se va prăbuși, iar Republica Moldova va fi angajată în eventuale proiecte de aderare la UEEA. Războiul din Ucraina și evenimentele recente din Daghestan, cauzele care le-au provocat, sunt doar niște puncte de reper pentru un viitor pe termen mediu. La care se vor adăuga altele, cum ar fi izolarea internațională a Republicii Moldova, așa cum menționase recent ambasadorul Ucrainei, Marko Șevcenco. Așa că atât clasa politică, cât și alegătorii au asupra ce medita.        

Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat!

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la butonul de sus