Editorial

Presa italiană: Beneficiile familiei Dragalin din relația cu Maia Sandu

Presa italiană a publicat o investigație recentă care arată beneficiile materiale ale familiei actualei șefe a Procuraturii Anticorupție din Moldova din relația cu regimul Maiei Sandu. Sursa pornește de la cea mai recentă achiziție a familiei Dragalin din SUA, o casă pentru care a plătit din start toată suma cerută de dezvoltator – 1,7 milioane de dolari, în iunie 2022, la câteva săptămâni rdupă ce Veronica Dragalin a devenit șef al Procuraturii Anticorupție. 

Din investigație rezultă că bunăstarea cuplului Elena și Vladimir Dragalin s-a îmbunătățit considerabil din 2021 și autorul prezintă detalii despre afacerile pe care la desfășoară capul familiei, Vladimir Dragalin, în Republica Moldova. Acesta este vicepreședinte pentru știință al companiei farmaceutice Janssen and Ambler din SUA. 

Compania respectivă a furnizat vaccinuri anti-covid pentru Republica Moldova chiar în perioada când produsul său s-a confruntat cu scandaluri pe piață în SUA pentru efecte nocive. 

”De fapt, el este atât un specialist în studii clinice, cât și un lobbyist pentru noi medicamente. Iar teritoriul activităților sale de lobby este Moldova. În plină pandemie, Maia Sandu a inițiat cumpărarea unei cantități uriașe de vaccinuri de la compania farmaceutică Janssen pentru mai mult de 3,5 milioane de dolari. E posibil ca afacerea privind achiziționarea acestora de către Moldova să fi fost inițiată de managerul de top al Janssen, Vladimir Dragalin. /…/ La 15 martie 2021, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a purtat o conversație online cu reprezentanți ai companiei farmaceutice Janssen Pharmaceutica. Discuția a vizat posibilitatea de a achiziționa vaccinul Janssen contra coronavirusului (numit Jcovden) pentru cetățenii moldoveni prin intermediul platformei Covax sau direct”, scrie farodiroma.it, sursa citată.

Se atrage atenția că, în aceeași perioadă, loturi mari de vaccin Jcovden erau retrase în Statele Unite pentru că nu corespundeau cerințelor. Pe 31 martie 2021, New York Times anunța despre distrugerea a 15 milioane doze de vaccin. Pe 6 mai, publicația americană a scris despre distrugerea altor 70 de milioane de doze. Iar pe 13 iulie, agenția Reuters informa că SUA au livrat Moldovei un surplus de 500 de mii de doze de vaccin Jcovden. În februarie 2022, a fost publicat un raport științific despre efectele adverse ale preparatului, iar pe 9 februarie, acesta a fost scos din producție. 

Sursa scrie că există și alte interese de afaceri în Republica Moldova ale companiei la care e angajat Vladimir Dragalin. Janssen, deținută de Johnson & Johnson, este producătorul preparatului Sirturo (Bedaquilin), folosit pentru tratamentul tuberculozei. Brevetul primar pentru preparat a expirat în iulie 2023, iar în Moldova a fost înregistrat brevetul secundar prin intermediul unei companii afiliate Janssen. ONG ”Inițiativa pozitivă” a cerut în instanță anularea acestui brevet, care împiedică ieșirea pe piață a preparatelor generice, mai ieftine și mai accesibile, dar a pierdut procesul. 

Sursa citată prezintă și date statistice, care reflectă amploarea activității Johnson & Johnson în Moldova. După numărul de brevete înregistrate în țara noastră, compania intră în TOP-3 al liderilor – 893 de brevete, iar mai mult de jumătate aparțin companiei-fiică – Janssen, unde activează Vladimir Dragalin.

Deși investigația a fost publicată la începutul acestei săptămâni, familia Dragalin nu a trimis presei vreo dezmințire, iar Procuratura Anticorupție nu dispune de un număr de telefon pentru relații cu presa, astfel că nu a fost posibil să se ia legătura cu Veronica Dragalin pentru un punct de vedere.

Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat!

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la butonul de sus