Social

Sindicatele cer statului să oprească majorarea vârstei de pensionare a femeilor: Să fie menținut pragul actual de 61 de ani

Confederația Sindicatelor cer autorităților să oprească procesul de majorare a vârstei de pensionare pentru femei și să-l mențină la pragul atins până acum – de 61 de ani. Unul dintre motive este nivelul scăzut de viață, în comparație cu multe alte state europene. Un proiect de lege al sindicaliștilor a fost expediat Parlamentului pentru examinare. citat de ziua.md

Ca o alternativă, pentru a nu modifica legislația, este propusă instituirea unui moratoriu pentru o perioadă, așa încât să fie oprită majorarea vârstei de pensionare a femeilor până la 63 de ani, cotă la care urmează să se ajungă până în 2028.

„Astăzi în prag de pensionare sunt femeile care și-au început activitatea în câmpul muncii după anul 1990. Vorbim despre femei care au muncit în condiții nocive, în perioada complicată de tranziție, în condiții grele de muncă, cu salarii mici, pentru a avea stagiul de cotizare de 34 de ani, și ar fi potrivit ca ele să se pensioneze la 61 de ani. Mai mult, noi considerăm că trebuia să fie păstrată vârsta anterioară de pensionare a femeilor”, a precizat președintele Comisiei de Femei a CNSM, Angela Otean.

Nu este pentru prima dată când Confederația Sindicatelor își exprimă dezacordul privind majorarea vârstei de pensionare a femeilor până la cea la care se pensionează deja bărbații – de 63 de ani.

„Nivelul de viață din Republica Moldova nu poate fi comparat cu cel din țările vecine, unde speranța de viață depășește 80 de ani. Sindicaliștii au subliniat în repetate rânduri necesitatea sporirii eforturilor pentru a diminua ponderea economiei informale, pentru a crește contribuțiile la bugetul asigurărilor sociale de stat, a majora salariile și a îmbunătăți situația social-economică a cetățenilor”, se arată într-un comunicat la CNSM.

În urma reformei sistemului de pensionare din 2017, vârsta de pensionare pentru femei a început să fie majorată gradual cu 6 luni anual. Începând cu 1 iulie 2024, s-a ajuns la pragul de 61 de ani, față de 57 cât era în 2017. Totodată, pentru bărbați vârsta de pensionare rămâne neschimbată, constituind 63 ani, iar stagiul de cotizare – 34 ani, condițiile respective fiind stabilite încă la 1 iulie 2019.

Din anul 2028, atât bărbații, cât și femeile vor obține dreptul de pensionare la 63 de ani. Analizele sindicaliștilor privind vârsta de pensionare a femeilor, conform datelor la nivelul UE, mai arată că pentru unele state în care vârsta de pensionare a femeilor constituie 60 de ani – 63 de ani, speranța de viață a femeilor la 65 de ani este mult mai mare, de exemplu: Norvegia de 21,8 ani, Polonia –18,4 de ani, Slovacia – 17,1 de ani,  Austria -21,1 de ani, indicator ce este semnificativ mai mare decât cel din Republica Moldova, starea de sănătate a femeilor din țara noastră fiind inferioară țărilor cu o speranță de viață mai mare.

Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat!

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la butonul de sus