Externe

Ucraina a primit al treilea sistem antiaerian Patriot din partea Germaniei

Ucraina a primit cel de-al treilea sistem de apărare antiaeriană Patriot, promis în aprilie de Germania, a anunţat vineri ambasadorul Berlinului la Kiev, după luni de zile în care Ucraina ceruse aliaţilor săi echipamente pentru a-şi proteja civilii şi infrastructura de atacurile aeriene ruseşti, relatează Reuters şi AFP.

Moscova şi-a reluat în primăvară atacurile aeriene asupra reţelei energetice naţionale a Ucrainei, provocând ample întreruperi de curent.

Kievul a insistat pe lângă aliaţii săi occidentali pentru furnizarea de noi sisteme de apărare antiaeriană moderne pentru a se proteja de atacurile Rusiei, care în ultimele luni au vizat atât centrale electrice, cât şi infrastructura militară, în special aerodromuri.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat la începutul acestui an că ţara sa are nevoie de cel puţin şapte sisteme Patriot suplimentare pentru a se proteja, inclusiv două pentru apărarea regiunii Harkov (nord-est), ţinta unei ofensive ruse din 10 mai.

„(Sistemul Patriot) va contribui la îmbunătăţirea protecţiei civililor şi a infrastructurii. Echipa ucraineană care trebuie să utilizeze acest sistem a urmat cu succes o pregătire corespunzătoare în Germania”, a declarat ambasadorul german Martin Jaeger pe reţeaua de socializare X, precizând că cel de-al treilea sistem Patriot livrat de Germania a ajuns deja în Ucraina.

Berlinul şi-a anunţat la începutul lunii aprilie intenţia de a furniza o baterie Patriot suplimentară Ucrainei, după alte două deja trimise în Ucraina de către Germania. Aceste sisteme avansate sunt capabile în special să doboare rachete hipersonice ruseşti.

În afară de Germania, România a promis că va trimite o baterie Patriot în Ucraina. SUA ar putea livra una suplimentară, potrivit presei americane.

Kievul a indicat că speră să se înregistreze progrese în ceea ce priveşte livrările de echipamente pentru apărarea antiaeriană la summitul NATO de la Washington de săptămâna viitoare. Un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA a declarat că Kievul ar urma să primească „veşti bune” la summit.

Rusia şi-a lansat invazia pe scară largă în Ucraina în februarie 2022 şi utilizează în mod regulat arsenalul său de rachete şi drone pentru a efectua lovituri cu rază lungă de acţiune.

Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat!

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la butonul de sus