Politic

Vlad Filat: Maia Sandu a transformat referendumul într-un circ politic

„Când incompetența devine strategie de guvernare”, a declarat fostul premier al țării Vlad Filat într-o analiză politică a rezultatelor referendumului din data de 20 octombrie curent.

„Maia Sandu și echipa ei au transformat un simplu referendum într-un spectacol de prost gust. În loc de o dezbatere serioasă și o mobilizare masivă a alegătorilor, au reușit să organizeze un circ politic. Acum toată lumea stă și se întreabă: Cum e posibil să dai greș într-un mod atât de lamentabil? Dacă Maia Sandu nu a fost în stare să organizeze un referendum, cu o participare decentă și o discuție reală în societate, ce capacitate și credibilitate mai are să ne conducă spre Uniunea Europeană?”, a declarat Vlad Filat, transmite Știri.md.

Potrivit fostului premier, acest referendum a fost transformat într-un dezastru politic folosit desigur, „pentru propria campanie electorală”.

„Dacă PAS nu poate organiza un referendum fără să facă o telenovelă din el, cum ar putea Sandu și echipa ei de „specialiști” să gestioneze procesul de aderare la UE? Cât de capabili sunt să asigure atragerea și utilizarea corectă a fondurilor europene? Răspunsul e simplu: Nu pot. Așa cum au transformat referendumul într-o campanie electorală de prost gust, la fel vor trata orice alt proces major, inclusiv aderarea la UE. Dar, desigur, pe hârtie totul va arăta bine, cu multe discursuri fastuoase și declarații mărețe. În realitate va fi la același haos, aceleași „scăpări” și aceeași incompetență crasă. Și dacă ne-am „făcut de râs” cu un referendum, imaginați-vă cum ne vom „evidenția” în procesul de aderare la Uniunea Europeană sub conducerea lor…”, a mai menționat Vlad Filat.

Reamintim că, la 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot au mers la urnele de vot pentru a alege președintele țării pentru următorii patru ani.

Totodată, cetățenii au fost chemați să participe și la referendumul constituțional pentru a-și manifesta opțiunea față de perspectiva aderării țării noastre la Uniunea Europeană.

Alegătorii au mers la cele 2.219 secții de votare, dintre care 1.988 sunt deschise pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv 30 de secții pentru locuitorii din stânga Nistrului.

Potrivit datelor preliminare prezentate de CEC, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo se vor duela în turul II al alegerilor prezidențiale. Pentru Maia Sandu au votat 640.881 de alegători sau echivalentul a 42,07% din numărul celor care au participat la scrutin, în timp ce Alexandr Stoianoglo s-a clasat pe locul 2, fiind susținut de 400.208 de cetățeni, ceea ce constituie 26,27% din numărul total de votanți. Potrivit CEC, Maia Sandu câștigă la o diferență de aproape 240.673 de voturi.

În ceea ce privește rezultatele preliminare ale referendumului, la întrebarea adresată, 50,16% dintre alegătorii care au participat la referendum și-au exprimat opțiunea „Da”, iar 49,84% au răspuns „Nu”.

Astfel, Comisia va prezenta Curții Constituționale un raport privind cum s-au desfășurat alegerile, pregătirile, toate incidentele, precum și toate rezultatele centralizate de la birourile electorale ale secțiilor de votare, inclusiv rapoartele pe care le vom recepționa de la organele electorale.

„În termen de zece zile, Curtea Constituțională va confirma sau infirma printr-o hotărâre rezultatele. Amintim că legea adoptată prin referendum se publică printr-o ediție specială a monitorului oficial, iar data adoptării deciziei este data desfășurării referendumului”, au declarat reprezentanții CEC.

Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat!

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la butonul de sus