Actual

Anatol Țăranu despre deficitul bugetar enorm: Denotă faptul că Republica Moldova poate supraviețui doar prin împrumuturi

Guvernul sprijină cetățenii cei mai afectați de criza economică prin majorarea salariilor bugetarilor cu 1300 de lei. O spune vicepreședintele comisiei economie, buget și finanțe din Parlament, Radu Marian, potrivit căruia majorarea salariilor cu o sumă fixă este în avantajul celor cu lefuri mici, pentru că procentual salariile lor vor crește cel mai mult. În același timp, expertul în domeniul economic, Veaceslav Ioniță, spune că aprobarea în pripă de către Guvern a proiectului bugetului de stat și a proiectului politicii bugetar-fiscale nu este de o gravitate mare, întrucât au fost cazuri în istoria Republicii Moldova când legile bugetului au fost aprobate fie mult mai rapid, fie mult mai târziu, notează IPN.

Ieri, Cabinetul de Miniștri a aprobat proiectul legii bugetului de stat la 4 ore după publicarea acestuia. Decizia a stârnit nemulțumirea opoziției care a acuzat guvernarea de lipsă de transparență. În replică, deputații PAS spun că va exista suficient timp pentru dezbateri înainte de aprobarea documentului în lectură finală de către Parlament.

„Noutatea principală a bugetului este creșterea salariilor, aceasta fiind prioritatea de bază a Guvernului. Avem o majorare cu 1300 de lei, o valoare absolută pentru toți bugetarii. Asta înseamnă că pentru cei cu venituri mai mici, de exemplu polițiști, profesori, bucătari, creșterea va fi de 20%, iar pentru cei cu salarii mai mari, creșterea în procente va fi mai mică. Avem creșteri mai mari pentru câțiva funcționari din aparatul central. Noi avem o problemă cu resursele umane și trebuie să facem totul posibil ca să menținem acești oameni în sistem. Cu cât mai bine vom avea grijă de funcționarii de la nivel central, cu atât mai eficient va fi statul”, a spus deputatul PAS, Radu Marian în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la JurnalTV.

Expertul în domeniul economic, Veaceslav Ioniță, spune că proiectul politicii bugetar – fiscale, este un document mai important decât proiectul legii bugetului de stat și el a fost făcut public încă la 11 noiembrie. Între timp, mediul de afaceri a reușit să se familiarizeze cu noile prevederi fiscale, spune expertul.

„Înțeleg că scopul Guvernului este să intrăm în noul an cu bugetul de stat aprobat. În calitate de persoană care a organizat pe platforma Agendei Naționale de Business întâlniri cu mediul de afaceri, vreau să spun că am avut timp să citim politica bugetar-fiscală, am avut timp s-o distribuim tuturor asociațiilor. Au mai fost cazuri când bugetul a fost aprobat târziu, au fost cazuri când bugetul a fost aprobat chiar în aprilie”, a spus Veaceslav Ioniță.

Comentatorul politic Anatol Țăranu spune că deficitul bugetar enorm din acest an și intenția autorităților de a-l acoperi în mare parte din surse externe, denotă faptul că Republica Moldova poate supraviețui doar prin împrumuturi.

„Bugetul este unul deficitar și se observă foarte bine un aspect, că noi nu trăim pe cont propriu. E bine că Guvernul are grijă de categoriile vulnerabile, dar nu știu dacă acest lucru va avea efectul electoral pe care mizează guvernarea. Situația este foarte proastă, mă refer atât la sondajele sociologice, cât și la propriile percepții.  Se produce o erodare foarte rapidă a imaginii guvernării”, a spus Anatol Țăranu.

Deficitul bugetului de stat pentru anul 2023 se estimează în sumă de circa 18,3 miliarde de lei sau 6% din Produsul Intern Brut.

Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat!

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la butonul de sus