Politic

Anticorupție // Politicieni cu abonament la milioanele statului și firme cu drumuri pavate spre câștig

O procedura de licitație pentru reparația unui trotuar a deschis cutia Pandorei la Bălți, scoțând la suprafață „gropile” din sistemul de achiziții, dar și rivalitatea fără reguli între agenții economici. Cei lăsați „după bordură” declară că unele proceduri ar fi trucate, tocmai pentru ca banii să ajungă în buzunarul unor firme care au drumul pavat spre câștiguri. Deși primăria capitalei nordice neagă orice aranjamente, realitatea arată că două firme au deținut sau dețin în prezent abonamente nelimitate la banii publici. Una dintre ele este fondată de fostul consilier municipal și actual deputat al PAS, Boris Marcoci, care a câștigat pe parcursul mai multor ani majoritatea contractelor cu primăria municipiului Bălți. Acum nișa a fost ocupată de o altă firmă, care doar în 2022 a încheiat 8 contracte cu municipalitatea, în sumă totală de peste 60 de milioane de lei. Nici firma lui Boris Marcoci nu a rămas păgubașă, adăugând în palmares două proiecte noi, ce-i drept mai departe de Bălți, transmite anticorupție.md

Licitație cu năbădăi la Bălți

Primăria municipiului Bălți este un rechin printre autoritățile contractante din Republica Moldova, deoarece desfășoară anual sute de proceduri de achiziție, în valoare de sute de milioane de lei. În luna septembrie curent au fost declarate încheiate licitațiile pentru reparația trotuarelor din orașul Bălți. Patru dintre proceduri au fost câștigate de Vladmih Company SRL, firma care în 2020 a reparat și trotuarele de pe strada Decebal. Anul acesta compania din Bălți va primi 19 milioane 685 mii de lei pentru a aduce în ordine trotuarele de pe strada 31 august, pe tronsonul Ștefan cel Mare spre strada Miircea cel Bătrîn, cel mai scump proiect, care valorează peste 10 milioane de lei, dar și cele de pe străzile Vasile Lupu – 1,8 milioane lei, Chișinău – 5,9 milioane lei și Sadoveanu -1,485 milioane de lei. Situația de la fața locului arată că lucrările au început pe o bună parte a adreselor selectate, unde a fost adus pavajul și bordurile, care urmează să fie instalate în unele cazuri chiar până la anul nou, în pofida temperaturilor scăzute.

Deși inițial era vorba despre cinci destinații, pentru una dintre ele, cea din strada Pușkin, a fost nevoie de anunțarea unei proceduri repetate. Motivul invocat de autoritatea contractantă, primăria municipiului Bălți, a constat în necesitatea corectării unor inadvertențe în dosarul depus. Totuși, o companie, și anume Tehnologica Construct SRL, a contestat această decizie pentru faptul că acțunile autorității contractante ar împiedica „accesul liber si echitabil al concurenților, prin stabilirea unor condiţii discriminatorii sau acordarea de privilegii pentru activitatea întreprinderilor, în cazul în care acestea nu sunt prevăzute de lege”. Mai exact, Tehnologica Construct SRL declară că regulile procedurii au fost schimbate în timpul jocului, tocmai pentru ca să fie adaptate la oferta companiei care a câștigat și precedentele patru proceduri de achiziții. Agentul economic insistă că regulile au fost modificate doar în cazul unui lot din cele cinci, ceea ce i-a și trezit suspiciunea.

Citiți în continuare pe Anticorupție.md

Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat!

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la butonul de sus