Social

Chișinăul va deveni primul oraș din Moldova care va recicla începând de săptămâna viitoare o masă foarte mare de deșeuri

Chișinăul va deveni primul oraș din Moldova care va recicla începând de săptămâna viitoare o masă foarte mare de deșeuri, fiind un exemplu pentru întreaga țara și chiar regiune. Este implementarea viziunii municipalității în domeniu, prezentată la Primul Forum Economic Chișinău 2022.

Totodatăa, astăzi, a fost semnat contractul care prevede prestarea serviciilor de sortare a deșeurilor, colectat zilnic, în orașul Chișinău și în suburbii între Î.M. Regia „Autosalubritate” şi compania SRL „ABS”. Contractul este valabil pe o perioadă de 5 ani. Suma totală a contractului este 217,5 mil. lei (cu TVA).

Astfel, toate deșeurile colectate din oraș, aproximativ 190 000 tone/an, vor fi trimise spre sortare și revalorificate, indiferent dacă au fost sortate la sursă sau nu, iar acest lucru va permite în 2023, reciclarea a peste 10% din masa deșeurilor sau cca 40/45% din volumul deșeurilor.

De asemenea, achiziționarea serviciilor de sortare va contribui la diminuarea volumului de deșeuri depozitate la poligonul de la Țânțăreni care a fost modernizat foarte mult în ultimii ani, dar și va ajuta la dezvoltarea culturii de sortare a deșeurilor la sursă.

La prima etapă se vor identifica spre reciclare:

  1. hârtia/cartonul
  2. plasticul
  3. metalul
  4. sticla

Pentru prima etapă, Î.M. Regia „Autosalubritate” va achita 120 lei/tona spre sortare (cu TVA) câștigătorului licitației.

La a doua etapă, care va fi inițiată peste aproximativ 1,5 ani, sortatorul va fi obligat să identifice spre reciclare și RDF-ul din deșeuri, ceea ce va aduce la reciclarea a peste 20% din toată masa deșeurilor colectate din oraș (peste 38 000 tone) sau aproximativ 70% din volumul deșeurilor transmise spre sortare.

,,Vom pleda și în continuare pentru modernizarea și eficientizarea managementului gestionării deșeurilor municipale pentru a dezvolta domeniul respectiv.” se mai menționează în comunicat.

La fel, vor fi identificate și alte soluții de sortare și reciclare, care vor permite majorarea coeficientului de sortare și reciclare a deșeurilor, precum și dezvoltarea economiei circulară de succes.

,,Este nevoie de timp ca oamenii să învețe să sorteze deşeurile acasă, pentru a contribui la crearea unui mediu prietenos. Vom face şi campanii de informare despre cum trebuie să sortăm deșeurile și rugam mass-media să ne ajute pentru a informa cetățenii.”

,,În ultimii ani, municipalitatea a investit în gestionarea deşeurilor din capitală, problemă care a fost neglijată ani de-a rândul. A fost construită Stația de tratare a levigatului.Am modernizat Poligonul de deşeuri de la Ţînţăreni. Am investit în infrastructura satului Ţînţăreni, condiţie obligatorie a contractului.”

Cu ajutorul unui grant de la BERD şi BEI, au fost procurate 3.000 de containere pentru depozitarea deșeurilor, dintre care 1.000 au ajuns deja la Chişinău.

În primul trimestru al acestui an, urmează să ajungă cele 6 autogunoiere (MAN) cu încărcare laterală, pentru a substitui ZIL-urile care au peste 20 de ani de exploatare.

În trimestrul II vor ajunge și cap tractoarele (8 la număr) pentru transportarea deșeurilor, iar la mijlocul lunii februarie va fi semnat și contractul de achiziționare a 30 de autogunoiere moderne.

Tot în februarie, Î.M. Regia „Autosalubritate” urmează să lanseze și achiziția pentru construcția Stației de Transfer a deșeurilor cu o linie de sortare.

Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat!

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la butonul de sus