Actual

Consiliul Suprem de Apărare al României: Moldova este ținta unor acțiuni hibride de destabilizare

România se arată preocupată de situația securității regionale în zona Mării Negre în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar și de intervențiile externe asupra procesului democratic din Republica Moldova.  Autoritățile de peste Prut dau asigurări că vor continua să acționeze „ferm, unitar și eficient, alături de aliații și partenerii săi, în promovarea securității și stabilității”. Acesta este dezideratul Consiliului Suprem de Apărare al Țării, convocat astăzi de liderul de la București, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, transmite IPN.

„Agenda reuniunii s-a axat, în principal, pe situația de securitate din regiunea Mării Negre și pe implicațiile pentru România, pe fondul celor mai recente evoluții, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, al intervențiilor externe asupra procesului democratic din Republica Moldova, precum și în contextul perspectivelor de continuare a sprijinului NATO, al Uniunii Europene și al comunității internaționale pentru Ucraina”, se arată într-un comunicat de presă emis de Președinția României.

Potrivit autorităților de peste Prut, reperul fundamental de acțiune rămâne cel al asigurării securității naționale, iar sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova contribuie direct la consolidarea securității României.

„În perspectiva Summitului NATO de la Vilnius, membrii Consiliului Suprem de Apărare al Țării s-au asigurat că procesele de implementare a măsurilor cu caracter istoric, adoptate anul trecut la Madrid, privind consolidarea pe termen lung a posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic și la Marea Neagră, aflate în derulare, vor fi pe deplin definitivate”, se menționează în același comunicat de presă.

Membrii Consiliului au reiterat că România trebuie să asigure sprijinul necesar și pentru ceilalți parteneri vulnerabili din regiune, menționând aici Republica Moldova și Ucraina, argumentând necesitatea consolidări demersurilor de sprijin în plan european și internațional a Republicii Moldova.

„De la declanșarea războiului de la granițele noastre, Republica Moldova este supusă unor presiuni pe multiple planuri, cu scopul de a diminua susținerea exprimată de cetățenii săi pentru un curs pro-european ferm, pentru reforme, pentru democrație și prosperitate. În plus, Republica Moldova este ținta unor acțiuni hibride de destabilizare, de o intensitate și o complexitate fără precedent”, se mai precizează în declarația emisă presei.

Un alt subiect important pus în discuție s-a referit la dezvoltarea aviației militare a României și sporirea capabilităților de apărare aeriană și anti-rachetă pentru protecția forțelor proprii și a capabilităților avansate și diversificate de foc și de lovire cu precizie la mare distanță. 

„Realizarea unor capabilităţi operaționale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, destinate atât îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calității de stat membru NATO şi UE, cât și descurajării unei posibile agresiuni, reprezintă condiţia esenţială pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României. În acest sens, membrii Consiliului au aprobat Concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a”.

Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat!

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la butonul de sus