Politic

Cum PCCOCS și SPIA ascund un dosar cu privire la armele deținute de către Damir, Botnari, Țuțu și Plahotniuc

Un cetățean a sesizat acum doi ani Internele că responsabilii de la IGP ar fi eliberat ilegal permise de port-armă pentru Plahotniuc și alte persoane din anturajul acestuia. Bărbatul nici nu a fost audiat pe acest caz până în prezent. Și doar în urma insistențelor sale, recent a fost anunțat că PCCOCS a emis o ordonanță de neîncepere a urmăririi penale, pe care însă procurorii refuză să i-o prezinte petiționarului. Este vorba de Sorin Stati, fost șef la MolATSA, care astfel dă de înțeles încă o dată că vechiul păpușar continuă să tragă ițele prin procuratură și poliție, chiar dacă este acuzat în mai multe dosare de rezonanță. 

Pentru a înțelege mai bine această stare de lucruri, prezentăm mai jos pe scurt, în ordine cronologică, corespondența lui Sorin Stati cu instituțiile de drept pe marginea plângerii sale.

,,Primele reacții ale SPIA au fost și ultimele”

Pe 9 august 2021, fostul șef al MoldATSA a expediat la Ministerul de Interne (MAI) un denunț, în care atrăgea atenția la unele încălcări grave din partea angajaților Inspectoratului General de Poliție (IGP), în procedurile de perfectare și eliberare ilegală a premiselor de port-armă, de autorizare a acestora o dată la cinci ani și de procesare neconformă a actelor privind regimul armelor și munițiilor cu destinație civilă pentru Dorin Damir, Vasile Botnari, Constantin Țuțu, Vladimir Plahotniuc și alții. Petiționarul făcea trimitere și la încălcarea flagrantă a Legii privind regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă de către cei patru, care nu aveau dreptul să dețină arme interzise, iar fiind deja inculpați, nu beneficiau nici de dreptul de a avea permise de port-armă. 

Printre altele, Stati sublinia că dispune de probe că Damir, în calitatea sa de „ofițer sub acoperire”, prin abuz în serviciu și trafic de influență, a obținut nelegitim permise de port-armă, inclusiv fără termen, și în privința sa nu a fost respectată procedura de autorizare, care se efectuează o dată la cinci ani. Mai mult, acesta ar deține arme automate, care sunt interzise în circuitul civil. 

Presa a scris că Damir ar fi fost implicat în acţiuni de persecutare şi intimidare a opoziţiei politice, a activiştilor civici, a jurnaliștilor independenți, în fabricarea de dosare penale, în preluarea afacerilor, care în unele cazuri se manifestau prin vătămări corporale, sechestrări de persoane şi alte infracţiuni grave. În opinia mea, deţinerea neconformă de către el a acestei mari cantităţi de arme prezintă un pericol deosebit pentru ordinea publică, viaţa şi integritatea corporală a persoanelor”, consideră Sorin Stati.

Acesta amintea și despre declarațiile lui Pavel Voicu, ex-ministru al Apărării, care în 2019 spunea că acest minister dăruia arme unor demnitari din PD, inclusiv lui Plahotniuc, care erau înmânate împreună cu permise de port-armă ilegale. De astfel de cadouri, remarcă petiționarul, s-ar fi bucurat și Vasile Botnari, și Constantin Țuțu, și alți funcționari, dar și unele autorităţi criminale.

În fine, Sorin Stati solicita documentarea acestor infracțiuni, tragerea la răspundere a vinovaților, inițierea unor anchete de serviciu la IGP și, nu în ultimul rând, cerea să fie informat ulterior cu privire la acţiunile întreprinse în acest sens.

Peste opt zile, pe 17 august 2021, Constantin Andriuță, șef-interimar al Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al MAI, i-a răspuns lui Stati că denunțul a fost înregistrat în Registrul de evidență a infracțiunilor nr. 2 și îl asigura că va fi informat despre măsurile care vor fi luate

Peste două luni după aceasta, pe 6 octombrie 2021 Vladimir Viscun, șef interimar al SPIA, îl anunța că materialele acumulate au fost remise spre examinare Secției urmărire penală a instituției, ceea ce înseamnă că denunțul a fost deja înscris în Registrul nr. 1. Și Viscun îi dădea asigurări că va fi informat suplimentar despre acțiunile ce vor urma. 

Până aici a mers ostașul. Timp de doi ani, susține fostul șef al MoldATSA, nici nu a fost citat pentru a fi audiat și a da explicații adăugătoare, pentru a prezenta probe sau numele unor martori.

Peste doi ani

Sorin Stati își amintește că a aflat din alte surse că PCCOCS a emis pe acest caz o ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale, despre care el nu a fost informat. 

PCCOCS și SPIA, ca de obicei, au manifestat o lipsă absolută de atitudine timp de aproape doi ani, pe marginea unor infracțiuni nedenunțate anterior, încălcând flagrant legislația procesual-penală. Constat că procuratura este în continuare influențată de către controversatul Damir, iar unii procurori și angajați ai MAI nu fac decât să-i mușamalizeze cauzele penale și să faciliteze eschivarea sa și a altor „eroi” naționali de la răspunderea penală”, afirmă fostul șef al MoldATSA.

În situația creată, pe 31 ianuarie 2023, Stati s-a interesat la SPIA în ce stadiu se află dosarul și care a fost decizia anchetatorilor. Răspunsul a venit repede. Și nu unul, ci două identice. Pe 2 februarie, șeful organului de urmărire penală al SPIA, Valentin Prepeliță, l-a informat că tocmai pe 4 noiembrie 2021 PCCOCS a dispus clasarea procesului. Cu toate acestea, Prepeliță nu indică numele procurorului care a luat decizia respectivă și nici nu anexează ordonanța de refuz în intentarea dosarului. Iar pe 6 februarie, fără nicio explicație, Stati primește repetat aceeași scrisoare, dar cu numărul de ieșire diferit.

Au trecut alte șase luni până la 13 iunie, când petiționarul i-a solicitat deja procurorului general interimar Ion Munteanu să i se creeze condiții pentru a ia cunoștință de materialele procesului, inclusiv cu ordonanța de refuz. În continuare, pe 15 iunie, la indicația viceprocurorului general interimar Aliona Nesterov, această cerere a fost transmisă lui Victor Furtună, procurori-șef-interimar la PCCOCS.

Acum o lună

Lucrurile parcă se limpezeau, dar numai pentru o lună. Nici de data aceasta PCCOCS nu i-a remis lui Stati ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale, în schimb pe 27 iunie a expediat cererea sa către procurorul general, conform competenței, lui Valentin Prepeliță de la SPIA. În cele din urmă, pe 13 iulie, Prepeliță l-a informat pe Stati că, din motivul că urmărirea penală nu a fost începută, acesta nu poate lua cunoștință de materialele procesului penal. 

SPIA confirmă că timp de două luni denunțul meu a fost examinat și că s-au acumulat materiale pentru intentarea unui dosar penal. De altfel nu ar fi existat temei pentru înregistrarea denunțului în Registrul nr. 1. Oricum, ei îmi refuză dreptul de a lua cunoștință de materialele procesului, dar totodată nu-mi expediază ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale. Consider că PCCOCS și SPIA tăinuiesc aceste documente, deoarece soluția adoptată este una ilegală”, remarcă Stati. 

El se arată aproape convins că PCCOCS și SPIA procedează astfel doar pentru a-l împiedica să conteste ordonanța de refuz.

Nici nu mi s-a explicat modalitatea de contestare a ordonanței PCCOCS din 4 noiembrie 2021, pe care nici nu am văzut-o. În acest mod, îmi sunt lezate drepturile constituționale de acces liber la justiție și la un proces echitabil, dar și dreptul privind accesul la informație. Constat că toate denunțurile și sesizările cu privire la infracțiunile săvârșite de către Damir sunt mușamalizate de către procurorii PCCOCS”, adaugă fostul șef de la MoldATSA

Pe 28 iulie, Sorin Stati s-a adresat deja lui Victor Furtună, șeful PCCOCS, căruia i-a cerut să oblige SPIA să-i permită să ia cunoștință de materialele procesului sau măcar de ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale. 

Emil Gaitur, ofițer de presă la PCCOCS, contactat de Jurnal.md de două ori, la distanța de o lună, ne-a întrebat de fiecare dacă o facem pe avocații lui Stati și ne-a promis că va reveni cu detalii. Astăzi, el ne-a comunicat că până spre seară se prefigurează un răspuns pentru petiționar.

La rândul său, Valentin Prepeliță a refuzat din start să discute cu noi. „Cred că nu putem vorbi. Sunt foarte ocupat acum, sunt la serviciu și… Nu cred că e momentul, mulțumesc”, a spus el și a închis telefonul. L-am întrebat printr-un mesaj când am putea să vorbim cu el, dar nu ne-a mai răspuns.

Potrivit unor surse ale Jurnal.md, procurorul care ar fi emis scandaloasa ordonanță de neîncepere a urmăririi penale pe acest caz este Dumitru Rață de la PCCOCS. Însă acesta a fost și mai scump la vorbă: „Sunați mai târziu, vă rog”. Mai departe nu ne-a ascultat și nici nu a răspuns la mesajele pe care i le-am expediat.

Menționăm că Dorin Damir, finul de cununie al lui Plahotniuc, este acuzat de abuz în serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice în perioada în care a fost agent sub acoperire la Direcția nr. 5 a Inspectoratului Național de Investigații. Vasile Botnari, ex-director al SIS, cercetat penal pentru îmbogățire ilicită, a fost condamnat cu suspendare în dosarul profesorilor turci. Constantin Țuțu, sportiv și fost deputat PD, este învinuit și el de îmbogățire ilicită, dar și de trafic de influență, și de huliganism în mai multe cauze penale. Vladimir Plahotniuc este inculpat în dosarele „Frauda bancară”, „Metalferos”, „Kuliok” și altele. Toți patru pledează nevinovați.

jurnal.md

Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat!

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la butonul de sus