Politic

Declarație privind armistițiu politic în fața crizei umanitare cauzată de pandemia de COVID-19 în Moldova

PRO Moldova a înregistrat o Declarație privind armistițiu politic în fața crizei umanitare cauzată de pandemie în Republica Moldova și contează pe maturitatea partidelor din Parlament pentru susținerea acestui document care vine să consolideze societatea în condițiile unei crize care a omorât peste 4 mii de oameni în ultimul an.

Andrian Candu, președintele PRO Moldova, a declarat că, până la această oră, toate fracțiunile și grupurile din Parlament au făcut apeluri, chemări și inițiative, iar astăzi se propune Legislativului „să ia atitudine consolidată față de criză și să ne concentrăm eforturile pe lucrurile care contează cu adevărat. Nu mai este cazul să așteptăm nicio zi și nicio oră pentru că suferim pierderi umane irecuperabile”, a spus liderul PRO MOLDOVA.

„Criza pandemică în Republica Moldova este agravată de criza politică și situația economică fragilă a statului și a cetățenilor. Conștientizând gravitatea situației, Parlamentul Republicii Moldova se angajează să acționeze, dincolo de poziții politice și promisiuni electorale, pentru a păstra societatea unită, solidară și pregătită să acționeze consolidat și în consens pentru a depăși problemele cu care ne confruntăm. Este imperativ dacă vrem să controlăm răspândirea virusului să începem să controlăm apetitul pentru putere și să gestionăm lucrurile matur, profesionist și responsabil”, se arată în proiectul Declarației politice.

În acest context complicat, Parlamentul Republicii Moldova, în calitate de organ reprezentativ suprem al poporului face apel la întreaga societate pentru unitate și responsabilitate personală în lupta cu pandemia.

„Ne angajăm să acționăm împreună, dincolo de pozițiile politice, ideologie sau simpatii reciproce, pentru a identifica și promova soluții pe următoarele domenii strategice:

  • Imunizarea a 70% din populația țării în următoarele 12 luni;
  • Deblocarea asistenței externe;
  • Măsuri pentru susținerea mediului de afaceri și păstrarea locurilor de muncă;
  • Măsuri pentru susținerea grupurilor defavorizate și a pensionarilor;
  • Creșterea capacităților sistemul medical și de educație;
  • Reluarea reformelor pe domeniile vitale cum este justiția, economia, administrația publică.

Recunoscând dreptul președintei Republicii Moldova de a acționa liber și conform propriilor convingeri, subliniem că, la bază tuturor deciziilor, trebuie să fie prevederile Constituției. 

Constatând necesitatea unui consens național pe durata crizei pandemice, declarăm armistițiu tuturor disputelor politice și ne angajăm că îndreptăm toate eforturile și capacitățile noastre pentru diminuarea efectelor catastrofale ale pandemiei prin asigurarea unei guvernări responsabile a țării”, se spune în Declarația înregistrată de PRO Moldova în Parlament.

Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat!

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la butonul de sus