Actual

DOC // Deși a fost inaugurată cu mare fast de către Dodon, clădirea Președinției NU a fost dată în exploatare

Inaugurată cu mare fast în octombrie 2018, clădirea Președinției nu a fost dată în exploatare nici până în 2021. Se întâmplă pentru că edificiul nu corespunde tuturor normelor stabilite de legislație în acest sens. Mai exact, există greșeli tehnice la sistemele de semnalizare și stingere a incendiilor. Drept urmare, nu există un aviz care ar face posibliă darea în exploatere, se arată într-un răspuns al Aparatului Președintelui pentru AGORA.

„Potrivit cadrului legal referitor la darea în exploatare a edificiului, care implică mai multe etape, acest proces nu este finalizat. Astfel, la momentul dat, Agenția pentru Supraveghere Tehnică (AST) nu a eliberat încă avizul de funcționarea sistemelor de semnalizare și stingere a incendiilor, pe motivul necorespunderii normelor de apărare împotriva incendiilor. Fără avizul respectiv nu este posibilă încheierea procesului de dare în exploatare a clădirii”,

ne-a comunicat secretarul general al Președinției, Andrei Spînu.

Totodată, instituția Prezidențială s-a adresat către AST încă la 31 ianuarie 2020 în privința verificării sistemelor de semnalizare și de stingere a incendiilor. Ulterior, în luna august al aceluiași an, Președinția a fost anunțată despre faptul că „se lucrează la înlăturarea greșelilor tehnice depistate în proiectele de execuție”. 

În același timp, președinta Maia Sandu a declarat, într-o conferiță de presă , că nu există evidență contabilă a cheltuielilor pentru reparația instituției.

„Atunci când s-a făcut procesul de reparație al acestei clădiri nu s-a ținut o evidență foarte clară. Este o problemă, bineînțeles, într-o instituție atât de importantă să nu se facă evidența cheltuielilor statului… . Cine și-ar fi putut imagina că nu există evidență contabilă a cheltuielilor Președinției și nu există evidența cheltuielilor pentru reparație?”,

a declarat Sandu la 13 ianuarie, fiind întrebată când va scoate gardul de care este înconjurat instituția Prezidențială. 

Mai mult, potrivit răspunsului primit de la Președinție, există neconcordanțe între proiectul inițial și proiectele de execuție al lucrărilor. Astfel, instituția a cerut  Agenției Turcești de Cooperare în Moldova, TIKA, remedierea acestora. 

Menționăm că lucrările tehnice la clădirea Președinției au fost executate de „Media Security” SRL, companie angajată în calitate de subantreprenor al companiei turcești „SONBAY GROUP”.

Sursa: Agora

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la butonul de sus