Actual

Medicul epidemiolog Alexei Ceban despre certificatul de vaccinare: „Fiecare persoană vaccinată împotriva COVID-19 va primi acest document”

Toți cetățenii Republicii Moldova sunt eligibili pentru a primi gratuit certificatul de vaccinare dacă au fost imunizați împotriva COVID-19. Asta a declarat medicul epidemiolog din cadrul ANSP, Alexei Ceban, care a venit cu mai multe informații suplimentare despre aceste documente în cadrul unei sesiuni live organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Cine este eligibil pentru a primi certificatul de vaccinare împotriva COVID? 

Fiecare persoană vaccinată împotriva COVID-19 va primi acest certificat de vaccinare, indiferent de categorie. Este o evidență, dovadă medicală că persoana fost vaccinată împotriva COVID-19. Acesta e generat din cadrul sistemului informațional dedicat vaccinării împotriva COVID-19 care e aprobat și implementat prin hotărâre de Guvern. Acest document poate fi prezentat la punctele de traversare a frontierei și ia povara de a face un test PCR pentru identificarea virusului COVID-19. Desigur, certificatul de vaccinare nu este un pașaport care ar interzice sau influența mobilitatea persoanei.

În primul rând, e un document electronic în format PDF. Mai exact, toate datele stocate în registrul electronic sunt evidențiate în acest certificat de vaccinare. El poate fi printat și stocat în format electronic. Vom face și certificatul digital în care persoana va putea să îl descarce singur de pe pagina www.vaccinare.gov.md. Astfel, vom putea stoca documentul în smartphone și îl vom putea prezenta oricând.

Certificatul de vaccinare este oferit gratuit? Care e termenul de valabilitate?

Nu se percepe niciun cost pentru eliberarea certificatului de vaccinare. Statul asigură toate instrumentele necesare pentru protejarea împotriva COVID-19. Certificatul de vaccinare nu are un termen de valabilitate și nu este stipulat în recomandările internaționale.

Nu trebuie să ne vaccinăm doar pentru posibilitatea de a călători. Este important pentru sănătatea noastră și celor din jur. De exemplu, Uniunea Europeană nu recunoaște certificatele de vaccinare în cazul vaccinurilor care nu au fost aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente și nu au fost precalificate de Organizația Mondială a Sănătății. În prezent, suntem în așteptarea autorizării vaccinului Sputnik – V.

Ce informații conține certificatul de vaccinare? 

În primul rând, sunt datele personale care țin de nume, prenume, vârstă, IDNP, sex, adresa de domiciliu, precum și datele de vaccinare care conțin numărul dozei, producătorul, seria vaccinului, data administrării. La fel, sunt publicate datele Centrului de Vaccinare, ștampila și semnătura. Odată cu perfectarea sistemului, va fi exclusă ștampila umedă, pentru că ea devine problematică în cazul în care persoana și-a pierdut certificatul.

De ce este inclus acest QR code? Care e scopul acestuia?

Este un element foarte important. Când îl vom scana cu un telefon sau scaner special, acesta va afișa datele noastre de la Centrul de Vaccinare. Dar trebuie să înțelegem că fiecare țară are măsuri specifice și individuale. Deci, nu vom avea o viziune clară pentru întreg globul pământesc.

Cum ne asigurăm că datele personale sunt protejate? 

Datele noastre sunt protejate. Acestea pot fi deținute doar de persoana care a fost vaccinată și Centrul de Vaccinare. La nivel regional și național, se generează doar cifre agregate. De exemplu, eu îmi voi vedea datele de vaccinare și medicul meu de familie, care are responsabilitatea de a păstra datele cu caracter personal. Ulterior, nimeni nu va putea vedea aceste date. De exemplu, dacă au fost vaccinate șase persoane într-un Centru de Vaccinare, atunci ANSP, MSMPS sau alte autorități vor vedea doar cifra șase și nicidecum alte date. Este cea mai sigură platformă guvernamentală și deține o securitate cibernetică înaltă. Desigur, va fi păstrată tradiția de a elibera certificatul printat la Centrul de Vaccinare, pentru că nu fiecare persoană dispune de instrumente digitale pentru a descărca documentul în format electronic.

Unde putem prezenta certificatul de vaccinare? Este recunoscut peste hotarele țării?

Certificatul de vaccinare e eliberat în trei limbi: română, rusă și engleză. Această opțiune ne asigură circulația la nivel internațional. Dacă o anumită țară are anumite măsuri, cum ar fi că nu recunoaște certificatul care nu include seria vaccinului, atunci acest certificat nu va fi considerat valid. De aceea, încă din luna februarie, ne-am condus după recomandările internaționale, astfel încât să fie aliniat la toate cerințele. Acum, Uniunea Europeană elaborează certificatul digital COVID-19, care nu e doar pentru vaccinare, dar și pentru testul PCR. În prezent, toate acțiunile sunt orientate spre statele UE, dar precizăm că Republica Moldova a îndeplinit toate condițiile necesare pentru a se conecta cu certificatul european. Dacă mă întrebați care e lista statelor care recunosc certificatul de vaccinare al țării noastre, vă voi spune că este imposibil să ai această monitorizare. Încurajăm toate persoanele care pleacă peste hotare să ia legătura cu ambasada sau cu Poliția de Frontieră, reprezentanții aeroportului pentru a cunoaște toate cerințele pentru a călători în țara respectivă.  

Când certificatul de vaccinare va fi aprobat de UE și vom putea călători liber, prezentând acest document? 

Lucrăm intensiv la acest aspect alături de Comisia Europenă. QR code este deja schimbat și mai sunt niște nuanțe tehnice care țin de conexiune. Au fost câteva ședințe tehnice și organizatorice cu suportul Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății. Suntem în pas cu toate statele care încearcă să adere la acest certificat de vaccinare.

Cu ce obstacole ne putem confrunta dacă deținem două certificate de vaccinare, eliberate de țări diferite. De exemplu, dacă prima doză a fost administrată în România, iar a doua doză de vaccin în Republica Moldova? 

Din punct de vedere medical, suntem bucuroși pentru administrarea celei de-a doua doză indiferent de locație, țară. Însă, noi ar trebui să avem seria vaccinului care a fost administrat peste hotarele țării. Astfel, nu putem asigura compatibilitatea acestor certificate ca să le includem în sistemul nostru informațional. Aproape toate țările au aceeași politică de introducere a datelor. Este foarte greu să validezi un certificat de vaccinare atâta timp cât nu îi poți verifica veridicitatea în proporție de 100%. Persoana trebuie să își asume responsabilitatea pentru aceste două certificate. Și de fapt nu văd o problemă ca Poliția de Frontieră să verifice două certificate de vaccinare, mai ales că ambele sunt în engleză și au aceleași variabile. Doar interfața poate fi diferită.

Deținătorii certificatelor de vaccinare se vor bucura de anumite beneficii? Mai exact, vor avea acces liber la anumite evenimente?

Conform practicii europene, unele evenimente pot fi accesate doar cu certificatul de vaccinare sau cu testul PCR. În Republica Moldova, încercăm să nu influențăm mobilitatea persoanei, dar vedem situația altor țări, precum Marea Britanie, Rusia, unde cazurile au început să crească. În prezent, nu avem un răspuns clar la acest subiect.

Cetățenii din stânga Nistrului sunt la fel de eligibili ca și cei din dreapta Nistrului pentru a primi certificatele de vaccinare?

Am fost semnalați că unele persoane din stânga Nistrului nu pot trece frontiera Ucrainei cu certificatul de vaccinare. Această problemă a fost rezolvată prin intermediul autorităților oficiale. Astfel, persoanele din stânga Nistrului beneficiază de același certificat de vaccinare, generat de sistemul electronic unic și este la fel de valabil. Echitatea și egalitatea trebuie să stea în capul mesei.

Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat!

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la butonul de sus