Politic

Platforma DA și PAS a cerut recuzarea judecătorului Ion Muruianu la examinarea contestațiilor împotriva CEC: Și-a făcut carieră în perioada comunistă și legături cu Platon

La 18 februarie 2020, CEDO a declarat Moldova vinovată de încălcarea dreptului foștilor acționari ai CC „Gemenii” la „un proces de judecată echitabil”. În luna martie 2004, acționarii „Gemenii” Ludmila Ojog, Valeria Roibu, Mihail Roibu, Dragoș Roibu și Igor Ojog au întocmit în instanță procedura de insolvență și au împărțit bunurile între ei. Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis decizia definitivă în favoarea lor. Deși această decizie a fost definitivă, un an mai târziu, CSJ a expediat dosarul spre reexaminare, „la cerința unor persoane terțe”. La 25 ianuarie 2007, CSJ a emis o nouă hotărâre conform căreia bunurile acționarilor au fost transmise „persoanelor terțe”.

Examinând acest dosar, magistrații CEDO au ajuns la concluzia unanimă că Moldova a încălcat dreptul reclamanților „la proprietate” și „la un proces de judecată echitabil”.

Conform informațiilor de pe site-ul Ministerului Justiției, dosarul foștilor acționari ai „Gemenii” a fost transmis spre reexaminare de către un complet de judecată din cinci judecători: Tamara Chișcă-Doneva, Ala Cobăneanu, Sveatoslav Moldovan, Tatiana Vieru și Vera Macinschi. Ulterior, dosarul a fost preluat de un complet al CSJ din trei judecători: Ion Muruianu, Natalia Moldovanu și Iurie Șumcov.

Menționăm că anterior, Tamara Chișcă-Doneva, Sveatoslav Moldovan, Tatiana Vieru, Vera Macinschi și Ion Muruianu au fost vizați în „lista Cebotari”. Fiind ministru al justiției, Vladimir Cebotari a propus, în anul 2016, să fie penalizați judecătorii pentru pierderile la CEDO. Atunci, Cebotari a depus o plângere în instanță pe numele a 28 de judecători, însă în anul 2018, CSJ a declarat „inadmisibilă” plângerea Ministerului Justiției.

Menționăm că asociaţiile obşteşti „Juriştii pentru drepturile omului” şi „Promo-LEX” îl îndeamna pe preşedintele pe atunci al Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu, să-şi depună mandatul şi să plece benevol din corpul judecătoresc. Mesajul a fost transmis în cadrul unei conferinţe de presă la Info-Prim Neo.

Preşedintele asociaţiei „Juriştii pentru drepturile omului”, Vlad Gribincea, a declarat că decizia Curţii Supreme de Justiţie de anulare a sancţiunii disciplinare aplicată lui Ion Muruianu a frapat juriştii din Republica Moldova. Prin aceasta, instanţa, practic a învinuit avocaţii că se adresează la CEDO pentru a face dreptate cetăţenilor, iar pe jurnalişti – că mediatizează deciziile Înaltei Curţi.

Fiica lui Ion Muruianu ar fi beneficiat în total de suma de 130 mii de dolari „albiţi” prin sistemul judecătoresc şi băncile din Republica Moldova.

Ancheta jurnalistică ce-l vizează pe judecătorul Ion Muruianu şi care scoate la iveală că fiica lui care a studiat la Londra ar fi beneficiat de banii „spălătoriei ruseşti” a căpătat rezonanță internațională. Organizația OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), cunoscută pentru investigații internaționale precum „Panama Papers”, a publicat, astăzi, în engleză, articolul RISE Moldova apărut în română în urmă cu jumătate de an. Europa Liberă s-a interesat ce s-a întâmplat în acest răstimp şi dacă instituțiile statului s-au autosesizat pe marginea anchetei jurnalistice în care figurează ex-președintele Curții Supreme de Justiţie.

Mihaela Muruianu, fiica judecătorului Ion Muruianu, a închiriat între 2012-2013 un apartament în centrul istoric al Londrei, lângă palatul Buckingham. Chiria, care costa 180 de dolari pe zi, ar fi fost plătită din bani transferați de la firme ce au fost implicate în „spălătoria rusească”, prin intermediul cărora magistrații moldoveni legalizau contracte de împrumut fictive.

Jurnaliştii de la RISE au scris că fiica lui Muruianu ar fi beneficiat în total de suma de 130 mii de dolari (1,6 milioane de lei) „albiţi” prin sistemul judecătoresc şi băncile din Republica Moldova.

Mihaela Muruianu le-a relatat jurnaliştilor că banii proveneau de la un om de afaceri moldovean cu care tatăl ei avea o înțelegere, dar despre care ea nu cunoștea detalii.

Ion Muruianu a făcut carieră în perioada guvernării comuniste şi căpătase celebritate mediatică mai cu seamă după ce i-a numit pe jurnaliști „câini turbaţi”.

Comentând generozitatea anonimului sponsor care a plătit locuința închiriată la Londra, Muruianu nu a ascuns informația că acea persoana era acționar la câteva bănci. Autorii anchetei reportericești au scris că ar fi vorba despre Veaceslav Platon, condamnat în 2017 la închisoare pentru implicare în „furtul miliardului” şi pentru escrocherie.

Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat!

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la butonul de sus