Politic

Reacția deputatului Vasile Bolea după expulzarea șefului Agenției ”Sputnik Moldova”

Vasile Bolea, deputat și lider al Partidului „Renaștere,” a emis o declarație astăzi, condamnând vehement expulzarea din Republica Moldova a șefului Agenției „Sputnik Moldova,” Vitalii Denisov, și impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul țării timp de 10 ani.

În declarația sa, Bolea a subliniat îngrijorarea față de încercările autorităților de a reduce vocea instituțiilor media critice la adresa lor. El a adus în discuție riscul de subminare a democrației și a libertății de exprimare atunci când instituțiile care le apără sunt sistematic subminate.

„Întrebarea esențială este ce mai rămâne din democrație și libertatea de exprimare când vedem o astfel de subminare sistematică a acestor valori fundamentale. Acțiunile recente ale Maiei Sandu și ale Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) par să fie ghidate de influențe externe, ceea ce ridică întrebări asupra independenței deciziilor lor,” a scris Bolea.

Liderul Partidului „Renaștere” a subliniat, de asemenea, că deciziile precum expulzarea diplomaților și a jurnaliștilor ruși, luate pe criterii de cetățenie, sunt considerate iresponsabile și neproductive pentru relațiile bilaterale dintre Moldova și alte țări. Aceste măsuri au stârnit critici din partea comunității internaționale și au ridicat îngrijorări cu privire la impactul lor asupra dialogului și cooperării internaționale.

Amintim că în dimineața zilei de 13 septembrie 2023, șeful agenției de presă „Sputnik Moldova”, Vitalii Denisov, a fost expulzat din Republica Moldova. Ofițerii serviciului de migrație din Republica Moldova au mers la domiciliul jurnalistului, l-au urcat într-o mașină și l-au dus la aeroport cu ordin de deportare. Vitalii Denisov a primit interdicție de intrare în Republica Moldova pentru o perioadă de zece ani. Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost înștiințat.

Totodată, Ministerul Afacerilor Interne a menționat că măsura de îndepărtare a străinului a fost dispusă în legătură cu implicarea acestuia în treburile interne ale Republicii Moldova, fapt care pune în pericol securitatea informațională a țării noastre.

Conform art. 55 a Legii nr. 200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, o persoană poate fi declarată indezirabilă dacă a desfășurat, desfășoară ori în privința acesteia există indicii temeinice că intenționează să desfășoare activități de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică.

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la butonul de sus