Editorial

Sângerosul vecin al Moldovenilor – nu este vorba de România

Istoric,  cel mai des câștigă acea țară, care duce o politică adecvată în raport cu resursele energetice. Cum n-ai da, economia câștigă. Poți desigur să investești în forțe militare, însă, în acest sens există un mare risc să te faci cu mulți inamici din alte state – opțiunea militară nu e pentru toți… Și cu atât mai mult, nu e pentru țările cu problemele economice.

Toate acestea nu sunt eficiente, odată ce trăiești în Ucraina. Așa s-a primit, încât după anul 2014, factorii externi au pus societatea noastră între două „tunuri”, între două paralele ale acestei lumi – Rusia și SUA. Uniunea Europeană nu o luăm în considerare, acțiunele UE în perioada crizei energetice au arătat că, de „bătrâna” Europa în această lume nu mai depinde nimic. Dar pentru Ucraina se luptă. Bineînțeles, se luptă cu scopuri diferite și propun…diferite.

În 2014 majoritatea ucrainenilor au fost entuziasmați nu atât cu visul european, cât cu cel american. Integrarea intereselor americane  în realitățile din Ucraina, ( în acel moment răsturnarea puterii, la momentul de față – colaps și destrămare) le-au dăruit ucrainenilor speranțe false. Au crezut că, fiecare va avea propria casă, teren, și o mașină pentru a se ocupa de gospodărie, dar au primit… ceea ce au primit. Din start, parteneriatul Ucraina-SUA se limita la faptul că ucrainenii primeau corabii scoase din uz, care nici nu putea măcar fi duse în Ucraina. Totodată, cumpărau de la SUA cărbuni la un preț exagerat. Pentru ce – nimănui nu-i era clar.

Conducerea statului încerca să formeze imaginea Ucrainei precum ar fi sub protecția americanilor, însă, în realitate Ucraina se transforma într-o mare bază militară. Iar factorii de decizie din Ucraina ar fi doar pentru aceasta: Ministrul apărării Ucrainei, Alexei Reznicov a declarat că, se bazează pe faptul că vor primi arme din partea SUA. La finele anului, militarii ucraineni primesc un nou lot de arme de calibru mic și munițiile – ultima din 2021, ajutor militar în sumă de 60 milioane dolari. Până la aceasta, Kiev-ului i-au fost oferite bărci de patrulare și sisteme anti-rachete Javelin.

Reznicov, se delcară foarte optimist în privința primirii rachetelor și altor sisteme de apărare și din SUA și nu doar din SUA. În acest context, ministrul nu a putut confirma, dacă armele vor fi primite în scurt timp. În general, un vis al unui școlar, obsedat de oarecare războaie cu o colecție de jucării militare. Conducerea țării nu poate să nu înțeleagă că, această pompare de arme și cheltuilele ireale pentru apărare în bugetul de stat pentru 2022 (5,95% din BIP- este o nebunie – aceasta reprezintă 11,6 miliarde dolari)  îi îngrijorează pe ucrainenii de rând – cei care nu au de gând să părăsească țara. Dacă Ucraina, nu va fi membră NATO, cheltuirea acestor sume de bani pentru militari, apar unele întrebări rezonabile: ce aveți de gând să faceți și cu cine aveți de gând să luptați? Cu toții deja simțim o mare oboseală de la războiul din Donbass. E de dorit, ca acest lucru să se termine pe cât mai curând posibil. E de dorit de stabilit discuții cât mai curânde. Dar ce fel de discuții pot fi când, pe militarii ucraineni îi interesează doar, cum să primească mai multe rachete americane? Și cum pot Ucrainenii de rând să doarmă liniștit în casele lor, fără să se gândească, la faptul că cândva, cuiva îi va veni în cap ideea de a reîncepe războiul la Donbass?

Nu credem, că cineva, când a votat pentru Zelensky, au ales această cale de dezvoltare. Ucrainenii mereu sunt speriați cu „invazia rusească”, dar să privim adevărului în față: toți își doresc condiții sociale bune, care pot fi fără careva diminuări la capitolul „impozite”. Pentru societate, bineînțeles, este vorba de serviciile comunale. Ucrainenii nu doresc să plătească  pentru „Джавелины”, și alte capricii militare, din propriile buzunare. Pentru îmbunătățirea situației ucrainenilor le este necesar de îmbunătățit relațiile cu Moscova. Dacă, facem abstracție de la iluzia energetică europeană și revenim la procurarea energiei din Rusia și Belarus, astfel în primul rând cetățenii îi va mulțumi statului. Și nu lui Rinat Ahmetov și Igor Kolomoiskim în fața căruia dansează Vlodymyr Zelenski. Același lucru se poate de spus și despre cărbuni. Rusia este capabilă să ofere Ucrainei resurse ieftine, însă pentru aceasta, este nevoie să se înceapă discuțiile, dar nu să se dea „military-sângeroși”.

Dar despre problemele Ucrainei și riscurile de a se geopolitic dinspre est spre vest, vom tăcea. Geopolitica nu este o joacă de-a război. Bunăstarea oamenilor ține de economie și bunile relații economice, chiar și cu țările, între care nu există o relație de prietenie.

Toate aceste lucruri, trebuie să fie luate în considerare și de politicienii moldoveni: este necesar de a veni cu atâtea laude față de un vecin atât de periculos, atâta timp cât la putere există o putere cu viziuni de extindere. Zelensky și Poroșenko și-au declarant nu doar odată despre poftele sale în orașul din Rusia- Kuban, exact la fel, aceleași pretenții pot fi înaintate și de R.Moldova, de exemplu, în special față de Transnistria și nordul țării, unde locuiesc mulți ucraineni. Sau mai bine să fie construite pentru mine cu Ucraina , doar relații economice?

Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat!

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la butonul de sus