Editorial

VIDEO // Reformarea Justiției moldovenești – Misiune imposibilă?!

Republica Moldova pretinde a fi un stat democratic, unde există puterea legislativă, executivă şi judecătorească. Mai este și presa, căreia i se spune puterea a patra. Într-o situație ideală, cele trei puteri enumerate sunt independente una față de alta, dar și colaborează în același timp. Totul ar trebui să fie pentru binele cetățeanului. La modul practic însă, până acum, cu mici excepții, am avut la putere un lider politic, care de cele mai multe ori era președintele țării și avea de facto în subordinea sa toate cele trei puteri. Așa a fost din 2001 până în 2009, în timpul guvernării lui Voronin.

Așa a încercat să facă Dodon în 2020 când a scăpat de alianța cu Blocul ACUM și tot așa pare că încearcă să facă și actualul președinte, Maia Sandu. Excepțiile sunt aici Filat și Plahotniuc, care împreună sau separat, au controlat mai mult sau mai puțin totul din 2009 până în 2019 și nici unul din ei n-a fost președinte. În anii ’90, a existat mai întâi o adevărată anarhie în sistem, judecătorii fiind în mare parte la cheremul lumii criminale, apoi Lucinschi și-a început a subordona această ramură a puterii. În prezent o avem pe Maia Sandu, ce are de facto subordonat Parlamentul și Guvernul, iar prin reforma justiției în desfășurare, șefa statului este acuzată că vrea să-și subordoneze și puterea judecătorească. Ca o noutate pentru Republica Moldova, despre acest lucru, în premieră, au vorbit chiar reprezentanții respectivei puteri, adică judecătorii moldoveni. Săptămâna trecută, după multe amânări și ezitări, a avut loc Adunarea Generală a Judecătorilor, drept că s-a amânat din nou, în cadrul căreia, magistrații s-au plâns pe condițiile de muncă, salarii și cel mai important, presiunile din partea guvernării.

În apărarea judecătorilor au sărit cam toate partidele de opoziție, care totuși au folosit subiectul mai mult pentru a critica-o pe Maia Sandu, decât să vină cu propria lor viziune despre cum ar trebui reformat domeniul. Impresia generală este că opoziția politică și judecătorii ar dori ca lucrurile să fie lăsate așa cum au fost până la inițiativa PAS privind comisia pre-vetting, ce presupune procesul de verificare a integrității judecătorilor și procurorilor ce aspiră la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Dar ce a fost până acum? A fost, cred eu, o colaborare fructuoasă între puterea judecătorească și clasa politică, care a adus beneficii financiare enorme celor mai mulți judecători. Or, nu în zadar se spune în popor că “dacă furi un ou, faci pușcărie, dar dacă furi un miliard, faci politică”. Probabil de asta și în cadrul unui chestionar făcut pe canalul meu de Telegram doar 12% au precizat că au încredere în judecători. Acest procent mic e cauzat de acele decizii prin care criminalii au scăpat basma curată sau oameni nevinovați au fost băgați la pușcărie, prin care au fost distruse familii și deposedați mulți oameni de afaceri de agonisirea lor de o viață. Despre judecătoarea Liliana Catan, care se plânge că a fost nevoită să plece din sistemul judecătoresc pentru că nu convine PAS-ului, fostul șef SIS și ministru al Apărării, Valeriu Pasat, a scris pe Facebook că mama dumnealui a murit de atac de cord, iar sora s-a stins după un accident vascular din cauza condamnării sale ilegale, făcută de aceeași judecătoare Liliana Catan la comanda politică a lui Vladimir Voronin. Lui Pasat i s-a făcut apoi dreptate la CtEDO, însă asta deja mai puțin contează, când persoanele lui dragi nu mai sunt în viață. Aceeași Liliana Catan, care astăzi se plânge de presiuni politice, împreună cu judecătorii Iurie Diaconu şi Ion Guzun, în 2014 l-au eliberat din închisoare pe Ion Druță, zis şi Vanea Pisateli. Și exemple de acest gen, sunt încă multe și vizează mulți alți judecători. Cu siguranță printre ei sunt și magistrați onești, însă eu mă întreb, de ce au tăcut când colegii lor de breaslă luau decizii ilegale? De ce nu s-au convocat Adunări Generale ale Judecătorilor după ce moldovenii au aflat de implicarea magistraților în spălătoria de bani rusească? Sau de ce au tăcut când în 2014 când Curtea Supremă de Justiție îl scotea ilegal din cursa electorală parlamentară pe Renato Usatîi, căruia CtEDO i-a dat dreptate în 2021? Ilegale au fost și deciziile judecătorilor când i-au anulat victoria lui Andrei Năstase, dar și când au scos-o din cursa electorală pe Tauber. Aici CtEDO urmează să se expună. Nouă pot să nu ne placă politicienii menționați, dar asta nu înseamnă că cineva poate anula dreptul fundamental de a alege și de a fi ales.

Dacă în acești 32 de ani de când există pe harta lumii Republica Moldova, judecătorii ar fi demonstrat că sunt o putere independentă și apără doar drepturile și libertățile cetățenilor, nu doar interesele politicienilor, probabil că astăzi, în stradă, ieșeau în apărarea lor sute de mii de moldoveni. Așa cum se întâmplă în Israel, de exemplu. Acolo, de câteva săptămâni deja, sute de mii de israelieni protestează împotriva reformei justiției propusă de guvernare și-i apără pe judecători. Evreii fac asta pentru că au încredere în judecători. Ei știu că dacă un polițist, de exemplu, le aplică o amendă pe nedrept, atunci la judecată garantat vor obține câștig de cauză. Ei știu că dacă statul, prin careva acțiuni va încerca să le limiteze drepturile, judecătorii vor face dreptate, în Israel, Curtea Supremă având dreptul să anuleze legi adoptate de Parlament. Moldovenii însă știu încă de la Donici că Dumnezeu să te ferească de judecata măgărească. Moldovenii mai știu și fără filtre și pre-vetting că acele case de milioane de euro ale judecătorilor nu sunt din salarii. Moldovenii știu că în Moldova există corupție, dar nu și justiție pentru corupți. Repet, nu încerc să generalizez și să-i pun pe toți judecătorii într-o oală, însă ca lucrurile să se schimbe, cei corecți care nu se regăsesc în astfel de etichetări, ar trebui să iasă în față și să fie vocali. De altfel, tăcerea lor, în viziunea societății, îi face complici la acțiunile colegilor lor de breaslă corupți și care îndeplinesc comenzi politice.

Revenind la ale noastre. Pe de o parte moldovenii nu ies în stradă, precum în Israel, în susținerea judecătorilor, dar nici în reforma justiției promovată de PAS nu prea au încredere. Și asta pentru că actuala guvernare a promovat sau s-a bazat pe mai multe figuri din justiție care n-au cea mai bună imagine. De exemplu, aceeași Domnica Manole, care pe lângă dovada filmată de ProTV în 2008, când îi dădea sfaturi fostului comunist Eduard Mușuc, figurează și printre judecătorii care au luat decizii în două cauze penale pierdute de Republica Moldova la CtEDO. Actuala guvernare a promovat-o și pe Tatiana Răducanu, astăzi membră a CSS, care se face vinovată de pierderea a cel puțin 7 dosare la CtEDO. Nu mai zic nimic de averile acestora. Datele sunt publice, le puteți analiza fiecare din voi și trage propriile concluzii. Reforma justiției inițiată de PAS nu e susținută și din cauza că guvernarea a aplicat duble standarde. Or, magistrații pe care-i acuza în trecut că au luat decizii prin care Plahotniuc a capturat statul, precum Dorel Musteață, au fost nu doar menajați, dar chiar promovați de PAS, fapt criticat dur și de foștii parteneri ai PAS-ului din Blocul ACUM.

Republica Moldova are statut de țară candidat la UE. Ca să ajungem să fim și membri, trebuie în primul rând să nu existe corupție. Vor să accepte judecătorii și procurorii sau nu, dar marea majoritate a moldovenilor n-au încredere în ei. Respectiv, tot sistemul trebuie resetat. Maia Sandu a anunțat că va fi creată Curtea Anticorupție – o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și corupție în sistemul de justiție. Sună frumos, însă totul depinde de cum vor fi selectați judecătorii pentru respectiva nouă instanță și cât de bine intenționați vor fi aceștia. De dorit să fie persoane noi, tinere, nepătate. Noi putem apropo să-i reproșăm multe Maiei Sandu, dar cert este că nimeni nu-i poate reproșa că ar fi coruptă sau implicată în acte de corupție. Ceea ce ar trebui ea să înțeleagă și să-și dea seama, că sunt mulți alți profitori din jurul ei care profită de faptul că-s “oameni buni” și continuă aceleași practici criticate altă dată de Maia Sandu. Iată când vom vedea nu doar dosare deschise politicienilor din opoziție, dar și reprezentanților puterii, probabil că vom începe să credem că justiția într-adevăr începe să lucreze. Evident că o parte din adevăr îl au și judecătorii care astăzi protestează împotriva reformei PAS, dar și opoziția politică. Probabil că ar fi mai corect ca Maia Sandu, liderul politic ce și-a asumat reformarea justiției și combaterea corupției, să asculte și să ia în considerare și opiniile critice. Adevărul, ca de obicei, e undeva la mijloc.

Sursa: Radar Politic

Prețuim timpul tău. Abonează-te la:
Canalul de Telegram, aici ➞ „Punctul pe i”
Canalul de Youtube, aici ➞ „Punctul pe i”
Pagină de Instagram, aici ➞ „Punctul pe i”, pentru a fi mereu informat!

Articole corelate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la butonul de sus